PASTORALE 2023/3 – 150 éve született Szergej Rahmanyinov

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as Pastorale-sorozat harmadik, májusi hangversenyén a 150 éve Oroszországban született és 80 éve az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt későromantikus zeneszerzőre, kivételes képességű zongoraművészre, karmesterre, Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.

Farkas Gábor © Raffay Zsófi

A koncert főszereplője a többszörös nemzetközi versenygyőztes, világjáró zongoraművész, Farkas Gábor, aki – szerteágazó művészi tevékenysége mellett – Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, Japánban pedig a Tokyo College of Music vendégprofesszora. Már a legelső hanglemeze, melyen Liszt-műveket játszott, nagydíjat kapott, később többek között Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, és 2019-ben Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Zenei Díjat. A világ rangos koncerttermeiben adott hangversenyei és számos lemezfelvétele alapján ma is elsősorban a nagy romantikus mesterek: Chopin, Liszt, Rahmanyinov elsőrangú előadójaként ismert. Farkas Gábor nagyszerű partnere Lukács Gyöngyi, Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a világ legnagyobb operaházainak ünnepelt művésze, aki az orosz zenének, így Rahmanyinov dalainak is különösen avatott előadója, hiszen diplomáját a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban szerezte.     

Lukács Gyöngyi © Csudai Sándor/Origo

A koncert első részében hazánkban kevésbé ismert művek csendülnek fel: először Rahmanyinov Moments musicaux (Zenei pillanatok) című zongorasorozatából ismerhetünk meg két érzelmekkel teli darabot, majd különböző hangulatú zongorakíséretes dalok következnek. A második rész két – zongorára és zenekarra komponált – művét a középkori szekvenciadallam, a Dies irae (A harag napja) köti össze. Rahmanyinov a Rapszódia egy Paganini-témára című nagyszabású variációsorozatát „az ördög hegedűse”, Niccolò Paganini 24. caprice-a ihletésére írta meg, Liszt Haláltáncát pedig az itáliai Pisa városa temetőjének egy hátborzongató freskója, A halál diadala inspirálta. A két rendkívül virtuóz darab egyúttal a két zseniális zongorista-zeneszerző, Liszt Ferenc és Szergej Rahmanyinov szellemi kapcsolatát is szimbolizálja.

PASTORALE 2023/3

150 éve született Szergej Rahmanyinov

Főszerepben: Farkas Gábor zongoraművész

Közreműködik: Lukács Gyöngyi operaénekes

a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia

közös rendezésében

(2023. május 13., szombat 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem)

Műsor:

Szergej Rahmanyinov: Moments Musicaux Op. 16 – No. 1, 3  

Szergej Rahmanyinov: Dalok

1. Ne énekeld szépségem

2. Álom

3. Töredék Musset-től

4. Az ablakom előtt

5. Tavaszi áradás 

*

Szergej Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára Op. 43– részlet

Liszt Ferenc: Haláltánc

A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat ezúttal Ménesi Gergely vezényli.  

Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

További információ:

https://sztif.hu/esemeny/2023-05-13-pastorale-3.html