Kulcsfontosságú festményt vásárolt vissza a Fajó Alapítvány

A Fajó Alapítvány a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján nagy licit harc megnyerése után vásárolta vissza Fajó János Piskóták III. című mesterművét. A nagy művészettörténeti jelentőségű műalkotást az Alapítvány azon visszavásárlási programja keretében szerezte meg, melynek célja, hogy jelentős kulturális értékeket őrizzen meg a nyilvánosság számára.

Fajó János – Piskóták III. – olaj-vászon, 100,5 x 187,5 cm © Fajó Alapítvány

Az aukciós katalógusban örömöt sugárzó, lüktető hatású képként jellemzik, mely a művész egyik első festménye volt, amelyen az ikonikussá vált babapiskóta formát használta, ami később Fajó életművének egyik alappillére lett.

Váradi Mátyás, az Alapítvány kuratóriumi elnöke az alábbiakkal árnyalta a vásárlás hátterét:

„Nem célunk a piac mesterséges befolyásolása, nem adunk be aukcióra Fajó festményt. Ellenben, ha felmerül egy, a Piskóták III.-hoz jelentőségéhez mérhető Fajó mű a piacon, akkor ott vásárlóként jelen kell lennünk. Visszavásárlási programunk részeként fontos Fajó művek kerültek már vissza az alapítványi gyűjteménybe, de mind értékben, mind jelentőségben a Piskóták III. az eddigi legnagyobb szerzemény.

A nagyméretű, múzeumi kvalitású festményt szeretnénk intézményi helyszínen kiállítani a későbbiekben, ezzel is elősegítve a további kanonizációt, valamint, hogy szélesebb közönséget is elérhessünk a bemutatásával.”

A Fajó Alapítványt a művész felesége, Fajóné Hajós Ágnes alapította 2019-ben azzal a céllal, hogy Fajó János gazdag életművét az új generációk számára is megfelelő módon bemutathassa és tovább vigye az alkotó szellemiségét. Az Alapítvány emellett kutatásokat, ösztöndíjakat, kiállításokat támogat és szervez az életmű további szakmai beágyazottságának biztosítása érdekében itthon és külföldön is.

Az alapítvány social media elérhetőségei:

https://www.facebook.com/fajoalapitvany

https://www.instagram.com/fajofoundation/