A Világszép gyerekekről szól egy este az Átrium színházban

Az Átrium színház és a Világszép Alapítvány május 10-én közös jótékonysági estet tart a családjukból kiemelt, állami gondoskodásban élő gyermekek javára. Az eseményen a résztvevők egy dokumentumfilmet láthatnak a gyerekek történetein az alapítvány munkájáról, majd a film rendezőjével, Kalmár Judittal és az alapítvány vezetőjével, Wirtz Ágnessel Alföldi Róbert, az alapítvány nagykövete beszélget.

Alföldi Róbert évek óta szorosan kötődik a Világszép Alapítványhoz, nagykövetként már egy évtizede támogatja munkájukat. Az est folyamán bemutatott dokumentumfilmben részben az ő hangján szólalnak meg a gyerekek által elmesélt történettöredékek is.

A dokumentumfilm olyan gyerekek élethelyzetét, küzdelmeit és lehetőségeit mutatja be, akikről családjuk helyett az állam gondoskodik, azaz nevelőszülőknél vagy gyerekotthonokban élnek. A szülői szeretet, minta és a bizalmi kapcsolatok hiánya miatt ők alig kapnak olyan megerősítést, hogy a világ nekik is lehet reményteli, és benne ők maguk is lehetnek értékesek és szépek. Mindemellett sokszor találkoznak hátrányos megkülönböztetéssel, kirekesztéssel is.

Számukra gyakran lehetetlennek tűnő feladat saját értékeik felismerése és az önállóság megteremtése. Ezzel a hátránnyal és a magukkal hozott traumákkal kevés az esélyük a felelős, boldog felnőtt életre.

A filmben a fiatalok tapasztalatai, megélt élményei jelennek meg, valamint az is, hogyan segít nekik a Világszép Alapítvány, amely 2010 óta áll a gyerekek mellett: próbálja pótolni az érzelmi hiányokat, a valódi egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet, hogy fejlődjön önértékelésük, önbizalmuk, legyenek céljaik, pozitív jövőképük, és képesek legyenek a felelős öngondoskodásra.  A filmvetítés után a film rendezőjével, Kalmár Judittal és az alapítvány vezetőjével, Wirtz Ágnessel Alföldi Róbert beszélget a film készítéséről, különleges megoldásairól és mesél saját tapasztalatairól is.

A jótékonysági est jegybevétele az Átrium színház és a Világszép Alapítvány folyamatos működését is segíti. 

Rendező, forgatókönyv: Kalmár Judit

Operatőr: Halász Gábor

Időtartam: 50 perc filmvetítés, majd 40 perc pódiumbeszélgetés, szünet nélkül