Rejtett szemek – In Memoriam Almási Anikó kiállítás

Almási Anikó kerámiáit a legapróbb részletekig kidolgozott, harmonikus, érzékeny formák és színek, a lehunyt szemű nők, nőies, csipkés formák és belső világot tükröző mélység teszik különlegessé. Ezeket a munkákat mutatja be a Rejtett szemek – In Memoriam Almási Anikó című kiállítás, amely 2023. május 4. és május 18. között tekinthető meg az Aranytíz Kultúrházban.

Almási Anikó: Elvarázsolva

Almási Anikó a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát filmvágó szakon, majd a Magyar Televízió Zenei Főosztályán dolgozott 1992-ig. Maradandó zenés- és portréfilmek sokasága kötődik a nevéhez. Lánya születése után megvalósíthatta gyermekkori álmát, amely egy másik művészeti ághoz, a képzőművészethez kötődött: az agyag megmunkálásába fogott.

A kezdetben csak saját maga örömére készített kerámia művei hamarosan szélesebb körben is ismertté váltak, szakmai körökben is elismeréssel adóztak tehetsége előtt. Műveinek szépsége már akkor is sokakat magával ragadott, kiállításain nagy sikert aratott alkotásaival és teljesen újszerű, eredeti stílusával, kerámiáinak apró részletekig kidolgozott, harmonikus, érzékeny formáival és színeivel. A lehunyt szemű nők, az emberi szemű lovak, a nőies, csipkés formák és a belső világot tükröző mélység mind az ő törékeny, csodálatosan finom és érzékeny lelkének egy-egy megnyilvánulása.

Almási Anikó: Ősz

Sajnos, ez a gyönyörű életmű tizenhárom évvel ezelőtt tragikusan lezárult. Örökösei szeretnék, ha ez a felbecsülhetetlen érték, amit ő örökül hagyott, közkinccsé válna és minél többen megismernék ezt a szépséget és harmóniát, amit a kerámiák sugároznak. Ezért az ő emléke előtt tisztelegve jött létre az In Memoriam Almási Anikó kiállítás, amelyen egy válogatás tekinthető meg azokból a művekből, amelyek leghívebben tükrözik az ő lényét, művészi és emberi egyéniségét egyaránt.

Almási Anikó honlapja: http://www.almasianiko.hu