Megérkezett a Legközelebbi ember

Május 2-án megérkezett a Radnóti Színházba és alaposan felkavarta az állóvizet a Legközelebbi ember. Hajdu Szabolcs másodszor dolgozott a társulattal, ezúttal a rendezés mellett íróként és színészként is közreműködik az ősbemutatóban.

© Dömölky Dániel

Amikor nem is számítunk rá, egy-egy banális momentum el tud távolítani egymástól két embert, vagy nagyon közel tudja őket hozni. Az összekapcsolódás, az intimitás úgy alakul ki, hogy észre sem vesszük, és hirtelen egy teljesen más valóságban találjuk magunkat. A Radnóti Színház legújabb bemutatója, a Legközelebbi ember egy hétköznapi helyzetből bontakozik ki: egy régi családi nyaralóban fel kell számolni az évtizedes rendetlenséget. Martinnak és Krissznek, a fiatal testvérpárnak tucatnyi limlomtól, kacattól és kidobásra ítélt tárgytól kellene megszabadulniuk az érzelmi kötődés ellenére – a párjaik, Elvira és Petra segítségével. A kupitól már alig tudnak mozdulni, és a pakolás úgy alakul, mint egy Buñuel-filmben, amikor a semmiből betoppan Bob, egy idegen férfi Brazíliából, akivel Krissz a vonaton ismerkedett meg. Furcsa, abszurd és mágikus pillanatok bontakoznak ki az új találkozásokból, és szépen lassan mindannyian kötődni kezdenek az idegenhez, aki elhallgatott titkok és sérelmek tudója lesz. Kapcsolataikat radikálisan átrendezi a kérdés: ki az, akit valójában a legközelebbi embernek éreznek?

© Dömölky Dániel

Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas film- és színházi rendező, színész. Számos díjnyertes film kötődik a nevéhez, mint a Macerás ügyek, a Fehér tenyér, az Ernelláék Farkaséknál, a Bibliothéque Pascal vagy a Békeidő. Az elmúlt években saját társulatával, a Látókép Ensemble csapatával a magyar alternatív színházi szcéna kiemelkedő műhelyét hozták létre – lakásokban, stúdiószínházi terekben mutatnak be intim hangulatú előadásokat. Magyarországon kőszínházban először a Radnótiban dolgozott a Gloria című kortárs amerikai szatírán, melyet nagy sikerrel játszottunk a Radnóti Tesla Laborban. Sajátos és közösségi alkotáson alapuló munkamódszeréről ismert, ennek szellemében született a Legközelebbi ember című ősbemutató is, amelynek szövegkönyve a színészekkel közös munkában, a próbafolyamat alatt nyerte el végleges formáját.

© Dömölky Dániel

Minden emberhez kapcsolódik egy legközelebbi ember. Vannak közeli barátok, rokonok, testvérek, de szerencsés esetben mindannyiunk mellett áll egy Legközelebbi ember, akivel megosztjuk az örömeinket, problémáinkat, akit elsőként hívunk, ha baj van. Sokszor a legközelebbi ember nem is tudja, hogy milyen sokat jelent nekünk, hogy ő a legközelebbi ember, és van olyan, hogy valaki egyszerre többeknek is a legközelebbi embere. És van olyan is, hogy a legközelebbi ember eltűnik az életünkből. Ilyenkor pedig keresni kezdjük a legközelebbi embert.” (Hajdu Szabolcs)

© Dömölky Dániel

Az előadásban a Radnóti Színház fiataljai lépnek színpadra: Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Baki Dániel és Porogi Ádám, hozzájuk érkezik ötödikként Hajdu Szabolcs. Az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf, díszlettervezője Simonyi-Lengyel Mira, jelmeztervezője Pető Kata.

© Dömölky Dániel

Forrás: Radnóti Színház