„Mindenki a halogatásnál rontja el” – Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80 a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

Nem csak a kurátorok – Cseh Bori/Cseh Tamás és Csengey Balázs/Csengey Dénes – vérségi kötődése miatt különleges a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítása. A közelmúltban megújult Károlyi-palota falai talán még soha nem szenteltek ekkora – önálló –  figyelmet nem kizárólag irodalomi alkotói folyamat által ismerté vált művész számára. Az, hogy az idén lett volna 80 éves a Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar zeneszerző és előadó Cseh Tamás, azonban indokolta az egyéni tárlat létjogosultságát.

A már szerzőpáros hagyatékaiból kialakított Cseh Tamás életműtárlat olyan eseményeket, dokumentumokat (fényképek, kéziratok, archív felvételek), relikviákat és ezáltal a több évtizedes alkotói folyamatban szerepet játszó személyeket is felsorakoztat, amelyek mind a rajongók, mind a kutatók szempontjából figyelemre méltóak. Az alapvetően előadóművészként jegyzett Cseh Tamás ugyanis a legnagyobb gondolkodóink, ön-belső elemzőink egyike. És erre a kiállítás bejáratánál tőle elhelyezett idézet is azonnal visszautal:
„A három foglalkozás, kifejezésmód feltétlenül magában rejti azt a veszélyt, hogy mind a hármat fél gőzzel, fél sikerrel, fél emberséggel, fél energiával csinálja az ember, én pedig egyet akarok csinálni, de ehhez először önmagam kell megtalálnom.”

Ezt az utat próbálta nyomon követni a kiállítást megnyitó Bérczes László rendező is, a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzőjeként. A rendező ugyanis saját élete sok-sok napjának idejét is belefektette annak érdekében, hogy Cseh Tamás gondolkodásmódja közelebb kerüljön mindenkihez. A 2024. január 28-ig látogatható kiállítás pedig „nem elégszik meg nagy szavakkal, ehelyett tárgyszerűen végigvezeti a látogatót a dalszerző munkásságán” – jegyezte meg a rendező. Bérczes László most is utalt a művész sokoldalúságára és nyitottságára, így arról is beszélt, önmagunk megtalálása nem a foglalkozás megválasztásánál dől el, hanem azon múlik, hogy meglátjuk és meghalljuk-e, amit az élet, amit a világ nekünk kínál.

Demeter Szilárd, a Múzeum igazgatója is utalt arra a hatásra amelyet az előadóművész gyakorolt rá. A két gondolatmenet így nem nélkülözte a személyességet, amelyet Bérczes László a mai napig a nadrágzsebében hordott, Cseh Tamás által rá hagyott apró emléktárgy felmutatásával koronázott meg.

Nekem nincs semmi konkrét, személyes élményem Cseh Tamásról. A legelevenebben egy, eleinte még kazettás magnón hallgatott lemeze él bennem. A mozdulat, ahogyan megfordítom a lejárat után a fekete szalagot tartalmazó könnyű műanyag dobozt sokszor eszembe jut. Frissebb emlék a fennmaradt felvétel, amikor Mácsai Pál Koncz Zsuzsáról énekel miközben a születésnapját ünneplő Cseh Tamás sírva nevet. Generációkon átívelő hatása elvitathatatlan. Ezt a hatást próbálja egységében, mégis sokoldalúságában a 80. születési évfordulója apropóján megrendezésre kerülő tárlat.

Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80
Petőfi Irodalmi Múzeum
2023.04.25-2024.01.28.

https://pim.hu/hu/kiallitas/helyzetjelentesek-cseh-tamas-80

, ,