Pixelkrónikák – Kiállítás az Artézi Galériában

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

Már a cím is szokatlan és figyelemfelkeltő. Az óbudai Artézi Galériában a tavasz beköszöntével két fiatal művész mutatkozik be: Spitzer Fruzsina és Ruzsa Dénes, akik eddig még nem szerepeltek a tíz éve működő galéria bemutatóin. A kiállítás kurátora HAász Ágnes, aki 2001 óta alapítója és elnöke a Magyar Elektrográfiai Társaságnak és több kiállítását rendezte az alkotó párosnak. Az igényes, szakszerű megnyitót Révész Emese művészettörténész tartotta.

Ruzsa Dénes médiaművész 1982-ben született Budapesten, a Debreceni Tudományegyetem PhD hallgatója, printeket, videóinstallációkat, kísérleti filmeket készít. Rendszeresen publikál írásokat a Képírás online folyóiratban. Nemzetközi és hazai fórumokon szerepel munkáival. 2017 óta aktív tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak. 

Spitzer Fruzsina 1986-ban született Nagyváradon, a Szegedi Tudományegyetemen végezte vizuális kultúratudomány és filmelmélet tanulmányait, médiaművész, digitális fotográfiákat, printeket, számitógépes grafikákat készít sok humorral, iróniával, jókedvvel, fiatalos lendülettel. Rendszeresen szerepel kiállításokon, videó bemutatókon.

Az Artézi Galéria működtetője, Németh Géza festőművész készítette az igényes online katalógust. A bevezetőben hangsúlyosan felhívta a figyelmet a két kiállító munkásságának alapköveire: a tudomány és a kommunikáció iránti vizuális és intellektuális érdeklődésre. Mindkettőjük világképe tágas: a makrokozmosz és a mikrokozmosz felé nyitott. Az emberi létezés kereteit ezek közé helyezik, mit tud a művészet ezek tudományos megközelítéséhez kiegészítőként hozzátenni… Érdemes lapozgatni a katalógust!

Az ősszel fennállásának 10 évfordulóját ünneplő Artézi Galéria ismét újított: eddig is figyelt arra, hogy ne csak budapestiek, hanem vidéki művészcsoportok is bemutatkozzanak, nem állított fel stilusbeli, irányzatokhoz köthető kritériumokat és számos képzőművészeti műfajjal ismertette meg közönségét. Most, Ruzsa Dénes és Spitzer Fruzsina figyelemfelkeltő munkáinak bemutatásával tovább tágított műfaji, képalkotói szemléletbeli határokat. A két kreatív művész saját megnevezésük szerint is médiaművész, ez jellegzetesen saját korunk, napjaink alkotó és alkotás típusa. Jelenti az új számítógépes eszközök használatát, az új műfajokat: mozgókép használat, videóművészet, interaktív, követi az installáció és a folyton bővülő technikai újdonságok kínálta lehetőségeket. A szellemi háttér a tudomány, a technika és a művészet közötti összefüggések keresése és bemutatása.

A kiállításmegnyitón szokatlanul sokan hallgatták a szokatlanul igényes megnyitót mintegy bizonyítékul arra, hogy az új nyelvnek, képi kifejezésmódnak van közönsége – és nemcsak a fiatalok körében. A két kiállító egyébként a modern művészeti hagyományokat is őrzi kompozíciós módban tér- és szín használatban.

A kiállítás 2023.05.10-ig látogatható.

Forrás: Artézi Galéria