Flying Data – Utopia – Drónszínházi utazás 2073 Budapestjére

A Flying Data hipermodern jövőbeli drónokon repíti közönségét 2073-ba, az éppen 200. évfordulóját ünneplő Budapestre. Az előadás szuperoptimista módon rugaszkodik el a valóságtól: a néző hirtelen 2073. áprilisában találja magát, az 50 évet felölelő eseménysorozat egyfajta visszaemlékezésként elevenedik meg – az alkotók ebben az időpontban határozták meg a fantáziavilág fordulópontját, ekkortól új korszakot él az emberiség. Ez az a sorsdöntő pillanat, amikor a világ egy drón segítségével ráeszmél a felelősségére, arra, hogy mit tudnak közösen tenni a jövőért, min tudnak változtatni a fennmaradásért. Az előadás egyedi utazásra invitálja a nézőket, lehetőséget kínál számukra, hogy egy órára kiszálljanak jelen világunkból, eltekintsenek aktuális globális problémáiktól és egy szebb jövőről álmodjanak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Kristály Színtérben látható a FLYING DATA Kollektíva, Nina Kov által rendezett előadás, április 21. és május 1. között több alkalommal.

© Bálint Ábel

A Flying Data egy olyan interaktív adatvizualizációs rendszer, amely drónokat és kiterjesztett valóságot alkalmazva egy látványos beltéri 3D installációt hoz létre, amelynek révén a néző könnyedén megértheti az adatok által bemutatott világot. Az adatok összessége egy befogadható vizuális-összművészeti élménnyé válik. A technika és a játék együttes ereje katartikus közösségi élményben, egy részvételi színházi eseményben csúcsosodik ki. Az alkotócsoport művészeti vezetője, az előadás rendezője Nina Kov szabadúszó drónkoreográfus. Nina Kov tíz éve foglalkozik drónokkal kísért művészeti alkotásokkal, korábban az Artus Kortárs Művészeti Stúdió tagja is volt. Az elmúlt időszakban az Oscar-díjas Deák Kristóf alkotótársaként, feleségeként ismerte őt a hazai moziközönség – a BTF-en debütáló produkció a rendezőnő első itthon is látható drónszínházi előadása.

2021-ben Svédországban debütált a Nina Kov vezette Flying Data első előadása, amely a világgazdaság egyenlőtlenségeire hívta fel a figyelmet. A drónszínházi produkció Földünk globális problémáit és aránytalanságait mutatta be formabontó módon. A drónok, a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság technológiáit felhasználva a csapat olyan egyedi adatvizualizációs élményt alkotott, amely világunk problémáinak arányait eddig sosem látott módon tudta bemutatni. Így például az átlag világpolgár vagyonát hasonlította össze a 10 leggazdagabb ember javaival, a párhuzam aránya az 1 méter volt a 864 km-hez – a drónok magasba vonulásával érzékletesen jelenítette meg a társadalmi szakadékot és az egyre szélesedő ollót. Az előadás nagy sikert aratott a skandináv térségben és megrendülés követte. Ez inspirálta a folytatást, így 2023 tavaszán Budapesten lép fel a megújult interaktív színházi produkció.

A budapesti előadás-sorozat fókuszába a klímakrízis kérdésköre került. Milyen jövőkép lehetséges egy végtelen növekedésre és termelésre berendezkedő, ugyanakkor véges tartalékokkal és erőforrásokkal rendelkező bolygón? Egyenlőtlenségek, társadalmi szakadékok és természeti katasztrófák – ezek mind a jelen berendezkedett világunk rendszerének tünetei. A globális felmelegedés ennek a rendszernek az egyik legégetőbb tünete. A drónszínházi produkció 2073-ba, egy olyan jövőbeli utópiába repíti a nézőt, ahol az emberiség a legfőbb, fenti problémaköreit már megoldotta. Mostani gazdaságunk és társadalmunk fő szerveződési elvei gyökeresen megváltoztak, a jelenkori high-tech eszközök már mind elavult rendszerek, a mesterséges intelligencia a társadalom szerves részévé válik.

© Bálint Ábel

2073 egy optimista jövőbeli világot mutat a látogatóknak. 50 évet ugrunk előre az időben, amikor éppen Budapest megszületésének 200. évfordulóját ünnepeljük – párhuzamot vonva Budapest, idei 150 éves jubileumával. Az előadás szuperoptimista módon rugaszkodik el az valóságtól, a néző hirtelen 2073. március 15-én találja magát. Az 50 évet felölelő eseménysorozat egyfajta visszaemlékezésként elevenedik meg – az alkotók ebben az időpontban határozták meg a fantáziavilág fordulópontját, ekkortól új korszakot él az emberiség. Ez az a sorsdöntő pillanat, amikor a világ egy drón segítségével ráeszmél a felelősségére, arra, hogy mit tudnak közösen tenni a jövőért, min tudnak változtatni, hogy előre lehessen tekinteni – ezt a mérföldkövet idézi meg 50 év időtávlatából a produkció, ehhez csatlakozik a mai közönség. Egy drón hozta meg a változásra való nyitottságot, mutatta az utat, hogy az emberiség képes legyen a változásra. A többi történelem.

A drón követői mertek nagyot álmodni, víziójuk – hogy egy új, élhető várost hozzanak létre az utókornak – már a jelenünk: békés kisközösségekben éljük szépséggel, céllal és értelemmel teli életünket, egészséges harmóniában a természettel. A részvételi színházi előadás Budapest Egalitárius Ökovárosában életre kel az egyenlőség és a társadalmi igazságosság.

Az előadás Sipos Vera ceremóniamester közreműködésével egyedi utazásra invitálja a nézőket, lehetőséget kínál számukra, hogy egy órára kiszálljanak jelen világunkból, eltekintsenek aktuális globális problémáiktól és egy szebb jövőről álmodjanak. Az unikális adatvizualizációs produkció egy itthon még kevésbé ismert filozófiára épül: a módszer a tökéletes utópiát veszi alapul. Eszerint a megoldásra fókuszálunk, elképzeljük a legjobb kimenetelt, és onnan visszafejtve határozzuk meg a szükséges lépéseket és mérföldköveket. A metódus „future workshop”-ként vagy „speculative design”-ként egyre nagyobb teret hódít világszerte mind társadalmi, mind kulturális vagy akár gazdasági területeken. Az összművészeti élmény célja egyrészről a módszer megismertetése a közönséggel, másrészről az adatvizualizáció újfajta élménye. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Kristály Színtérben látható a Nina Kov által rendezett előadás, április 21. és május 1. között több alkalommal.

Az előadásra váltott jeggyel a Budapesti Tavaszi Fesztivál Kristály Színtérben tartott további két programja, így a Budapest Makett és a Binálé kiállításai is megtekinthetők.

Flying Data – Utopia

Drónszínházi utazás 2073 Budapestjére

(április 21. – május 1. – Kristály Színtér, Margitsziget)

Közreműködők:

Sipos Vera – ceremóniamester
Nina Kov – rendező, művészeti vezető

Törley-Havas Sára – Dramaturg
Deák Kristóf – Technikai vezető

Olajos Tamás – Visual

Leisz Tamás – Animáció
COLLMOT – Drón Software

Időpontok:

2023. április 21., 17:00 

2023. április 21., 19:00 

2023. április 22., 14:00

2023. április 22., 16:00

2023. április 22., 17:00

2023. április 23., 14:00

2023. április 23., 16:00

2023. április 23., 17:00

2023. április 28., 17:00

2023. április 28., 19:00

2023. április 29., 11:00

2023. április 29., 14:00

2023. április 29., 16:00

2023. április 29., 18:00

2023. április 30., 11:00

2023. április 30., 14:00

2023. április 30., 16:00

2023. április 30., 18:00

2023. május 1., 14:00

2023. május 1., 16:00

2023. május 1., 18:00 

További információ: https://budapestitavaszifesztival.hu/esemeny/flying-data-utopia/