Klarinét és karmesteri pálca – Martin Fröst és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös hangversenye a hétvége klasszikus zenei szenzációja Budapesten

A 60 éves fennállását ünneplő legismertebb magyar kamarazenekar jubileumi hangversenysorozatában a nemzetközi zenei élet legnagyobbjait hozza el Budapestre. Ha a fúvós szólistáikra fókuszálunk, akkor különösen kiemelkedő a névsor, hiszen Emmanuel Pahud felejthetetlen januári vendégszereplése után most a klarinét utánozhatatlan és utolérhetetlenül szabad mestere, Martin Fröst érkezik hozzájuk, aki fesztelen játékával, lezserül elegáns stílusával április 23-án a Zeneakadémián bizonyára rendkívüli hatással lesz a közönségre. Ráadásul a svéd muzsikus karrierje az elmúlt években a szólójáték mellett zenekari vezetőként és karmesterként is kiteljesedett, és ebben az összetett szerepkörben dolgozik majd együtt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral is.  Művészi hitvallása, zeneelméleti, klasszikus zenei előadói megnyilatkozásai sok szempontból egyeznek az együttes törekvéseivel, hiszen ő is hangsúlyozza, a klasszikus zenének nem a múlttal kell foglalkoznia, a mindenkori jelen élő élménye a lényeg.

Martin Fröst © Nikolaj Lund

A szólista-zenekari vezető személye mellett a koncert zenei tartalmi összeállítása is igazán vonzó, mintha összecsengene a tavasz romantikus hangulatával.

A nyitódallamok a 18. század végi Madrid utcáira invitálnak, a fáklyafényben felvillanó éjszakai zsánerképek Boccherini művében a rokokó és a kora romantika bájos zenei stílusával fogalmazódnak meg. Másodikként a német romantika egyik meghatározó zeneszerzőjétől, az elsősorban operáiról ismert Webertől csendül fel egy népszerű zenekari mű, az f-moll klarinétverseny csodálatos „hangszeráriáinak” megszólaltatása Martin Fröstre vár. A koncert második felében Fröst vezényletével a középpontba állított stílusirányzat egyik legjelentősebb és legkedveltebb alkotása, Mendelssohn Olasz szimfóniája hangzik el. A nagyzenekari mű megszólaltatásához a Mesterjáték projektben résztvevő kiváló zenekari zenészek és a mentorált zeneakadémisták csatlakoznak a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeihez.