A magyar film napja az Urániában

Korszakokat és műfajokat átívelő ünnepi válogatással, kizárólag magyar rendezők munkáival várja közönségét április 30-án, a magyar film napján az Uránia Nemzeti Filmszínház. A klasszikus és kortárs játékfilmek mellett az MMA szervezésében díjnyertes kortárs dokumentumalkotásokat is bemutatnak, rendezőik jelenlétében.

2018 óta április 30. a magyar film napja. 1901-ben ezen a napon mutatta be az Uránia Tudományos Színház (az Uránia Nemzeti Filmszínház elődje) A táncz című előadást, benne az első magyar filmként számontartott rövidfilmfüzérrel. Ezen a jeles napon tehát filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, és az azóta eltelt 122 év filmtörténeti gazdagságát – műfajok és stílusok, nemzedékek, műhelyek, életművek sokaságát – ünnepeljük. A Nemzeti Filmszínház ünnepi programkínálatában idén néhány klasszikus játékfilm mellett többségében kortárs alkotások, kivétel nélkül magyar alkotók munkái szerepelnek. Külön hangsúlyt kapnak a programban a Magyar Művészeti Akadémia regisztrációval látogatható portréfilm-vetítései.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata olyan ritkán látható, érzékeny dokumentumfilmeket mutat be ezen a napon az Urániában rendezett három, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött vetítés keretében, amelyek nem hírességeket vagy médiaszemélyiségeket állítanak elénk, hanem hétköznapi emberekhez, az ő felkavaró történeteikhez visznek bennünket közel. A KÖZELÍTÉSEK – TÖRTÉNETEK A KÁRPÁT-MEDENCÉBŐL című válogatásban négy film szerepel, amelyeknek az alkotóival is megismerkedhet a közönség. Elsőként, 15 órától Szabó Attila EGY ISTEN, KÉT NEMZET című, Lakitelken díjazott filmje kerül műsorra, amely Vladról és Mălináról, egy Bukarestben élő testvérpárról szól, akik felnőtt fejjel úgy döntenek, hogy felveszik a magyar állampolgárságot. Majd 17 órától két rövid portrét láthatunk: a VIVA CONSTANTA! Ambrus Emese különleges road movie-ja, amelynek hőse egy Elvis-alteregó, Elvis Rromano, míg Püsök Botond egy bizonytalan jövőjű fiatal roma lány portréját rajzolja meg ANGELA című dokujában. Végül 19 órától Zsigmond Dezső legújabb, IGÁBAN című dokumentumfilmjének budapesti bemutatójára kerül sor: a Balázs Béla-díjas rendező ezúttal Kondás Károly penészleki gazdálkodó történetével ismertet meg bennünket, aki az utolsó igástehenes az országban. A filmek előtt bevezetőt mond és a rendezőkkel beszélget: Kelecsényi László filmtörténész.

Az Uránia április 30-i programjában négy klasszikus magyar játékfilm is helyet kap, melyek közül kettő az ősz óta újra üzemelő Uránia-kamaratermek névadóira emlékeztet. A Fábri Zoltán filmrendezőről elnevezett teremben a HANGYABOLY restaurált kópiája, a színészóriás Csortos Gyuláról elnevezett teremben pedig az EGY TÁL LENCSE digitalizált változata pereg. A Hangyaboly című Fábri-film Kaffka Margit regényéből készült 1971-ben: története egy apácák által irányított leánynevelő intézet zárt világában játszódik, olyan sztárokkal, mint Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Vass Éva és Pap Éva. Az Egy tál lencse Farkas Zoltán filmje 1941-ből, amelyben az angóratenyésztő földbirtokost alakító Csortos mellett Karády Katalin és Jávor Pál alakítja a további kiemelt szerepeket.

A nyolcvanas évekből is szerepel két kultikus magyar mozifilm az ünnepi programban: a KOPASZKUTYA és a DÖGKESELYŰ.  Szomjas György filmje, a Kopaszkutya egy karcos rockkarrier-történet a Hobo Blues Band születéséről és a kor lázadó ifjúságáról, de András Ferenc krimijének, a Dögkeselyűnek a főhőse is lázadó ember, egy dühös taxisofőr (Cserhalmi György feledhetetlen alakításában), aki nem várva a hatóságra, maga keresi az igazságát. 

Napjaink emlékezetes alkotásai közül Enyedi Ildikó Oscar-jelölt mozija, a TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL szerepel a műsoron. A legfrissebb filmtermésből került be a programba a filmkritikusok által a 2022-es év legjobb magyar filmjének választott HAT HÉT, Szakonyi Noémi Veronika alkotása, Zákonyi S. Tamás A NEMZET ARANYAI című nagyszabású sport-dokumentumfilmje a közelmúlt magyar vízilabda aranycsapatáról, továbbá Ljasuk Dimitry JÓREMÉNYSÉG SZIGET című, valós alapokon nyugvó története egy tisza-tavi magányos szigetről és lakójáról. Ljasuk Dimitry személyesen is jelen lesz, és a vetítés után beszélgetést is hallhatunk vele. Emellett láthatunk két új történelmi filmet is: Szikora János HADIK című huszárkalandját, valamint Tősér Ádám BLOKÁD című filmadaptációját a taxisblokádról. Nem maradhat ki a válogatásból a magyar film napján az animáció sem: a műfajt Gauder Áron nemrég bemutatott egészestés indiánmeséje, a KOJOT NÉGY LELKE képviseli. 

https://urania-nf.hu/esemenyek/2269/2023/04/30/a-magyar-film-napja-2023