Elkészült az ország legújabb kortárs kiállítótere, a MOMŰ

Április 22-től látogatható Balatonfüreden az ország legújabb kortárs kiállítótere, a MOdern MŰtár (MOMŰ). A Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár nevével fémjelzett gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagot foglal magában. A zömében a nemzetközi geometrikus, valamint konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció harminc év után került haza Párizsból és talált otthonra Balatonfüred két ikonikus villaépületében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként.

Szöllősi-Nagyék a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a XX. században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok még fellelhető munkái kerültek gyűjtői tevékenységük középpontjába. A kilencvenes évek közepétől figyelmük a nemzetközi művészet felé fordult. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásai kerültek a magyar művészek alkotásai mellé a több ezer műből álló gyűjteménybe.

Füred reformkori városrészében, a Blaha-villával szemközti két felújított épületében kaptak helyet a gyűjtemény legfontosabb darabjai, de könyvtár, történeti adattár és közösségi tér is kiegészíti a múzeumi kiállítótermeket. Bóka István polgármester korábban már hangsúlyozta, hogy a gyűjtemény Füredre kerülését mindvégig ösztönözte és támogatta Geskó Judit, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója és a balatonfüredi illetőségű Vass László műgyűjtő. Így Veszprém vármegye két európai rangú, modern képzőművészeti tárlattal is dicsekedhet: a Vass Gyűjteménnyel és a MOdern MŰtárral. Ezzel a régióban egy Magyarországon példa nélküli képzőművészeti bázis jön létre, egy olyan művészeti központ, ami az országos és nemzetközi kulturális turizmusnak is biztos célpontja lesz.

A két egykori villaépület kívülről megőrzi eredeti megjelenését, belülről pedig – a Batisz Miklós belsőépítész tervei alapján végzett átalakításokat követően – méltó helyszíne lesz a nemzetközi anyag bemutatásának. A két épület közötti átjárást a Vikár András építész által megálmodott, íves üvegfolyosó teszi lehetővé, ami talán az egyik legizgalmasabb tere a MOMÜ-nek. Az ide szánt szobrok mellett kényelmesen el lehet majd sétálni, az esti órákban pedig megvilágítják őket. A MOMŰ logójának megtervezéséhez Vera Molnar alkotásaiból merített ihletet Farkas Anna grafikus, amiből aztán egy háromdimenziós szobrot készített Zalavári József.

Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatába Rényi András kurátor olyan művészek alkotásait válogatta be, mint Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello. A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita szintén rangos nemzetközi és hazai mezőnyből dolgozhatott: Brassaï, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkái kaptak helyet az induló anyagban. Az Európa összeköt címmel a gyűjtők azt kívánják illusztrálni, hogy az elmúlt száz év nehéz közép-európai, politikai rezsimjeinek dacára volt egy kulturális kontinuitás, folytonosság, s mára kiderült, hogy ez az avantgárd vonal az igazán maradandó érték.