A Bagossy Brothers Company a Színházi Olimpia nyitórendezvényének meglepetésvendége

A 10. Színházi Olimpia hivatalos megnyitója április 15-én 14 órától egészen az esti órákig tart majd. Több helyszínen, számos különleges programmal várják a szervezők az érdeklődőket, most pedig fény derült az eddig csak meglepetésprodukcióként emlegetett koncert fellépőjére, amely a Kárpát-medence szerte egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company.

Bagossy Brothers Company © Bagossy Brothers Company Facebook

Az erdélyi együttes meghívása találkozik a 10. Színházi Olimpia ideájával, amely szerint a fesztiválon résztvevő hazai befogadó színházak egy külföldi produkció mellett egy határon túli magyar színház előadását is vendégül látják, így a Magyarországtól elcsatolt területek magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának.

A könnyűzenei koncert mellett a világszenzációnak számító Átmentem cirkuszművészeti produkció, hazai és nemzetközi utcaszínházi performanszok is gazdagítják a 15-i alkalmat, mutatjuk a részletes programot.

Helyszínek, események – rövid áttekintő:

Események a Nemzeti Színháznál

14 órától 22 óráig – zászlófelvonás, koncertek, utcaszínházi programok

Utcaszínházi fieszta a Duna-korzón

14 és 19 óra között

Átmentem – ifj. Simet László kötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett

15.30-tól programok, átkelés: 16.30-kor

Részletes programok

Zászlót bont az Olimpia: ünnep a Nemzeti Színháznál

Az olimpiai nyitóünnepség 14 órakor hivatalos zászlófelvonással kezdődik a Nemzeti Színháznál, ahol Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozat művészeti vezetője és a Nemzeti Színház vezérigazgatója mond beszédet, majd a Pénzügyőr Zenekar, Berecz András, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet hallgatói, a Martonvásári Szent László Huszár Egyesület és a Fehérvári Huszárok közreműködésével elkezdődnek a kulturális programok.

Cie Systeme Paprika – Kraken Orchestra

A zászlófelvonás után közvetlenül, a Nemzeti Színház előtt felállított színpadon fellép az SZFE zenekara, DÁNIELFY és Földes László HOBO. A koncertek szünetében látható lesz a Cia La Tal spanyol utcaszínházi társulat Varázsdoboz című előadása, Toti Toronell Micro-Shakespeare című interaktív színházi játéka, a francia Cie Systeme Paprika kerekeken guruló járgánya, fedélzetén a Kraken Orchestra formációval, a közelben tereli mechanikus lényekből álló csordáját a német foolpool utcaszínház. A hajóorrban a Déryné Társulatának tagjai a Karzat Színház interaktív óriás társasával várják az érdeklődőket.

foolpool – Die Herde der Maschinenwesen

18:30-tól a Somlay Artúr sétányon elindul a Nemzeti Színház felé a 10. Színházi Olimpia központi jelképének választott bárka. A 25 méter hosszú bárka-installáció, fedélzetén a fesztivál három hónapos, országos programsorozatának társszervező színházainak és fesztiváljainak képviselőivel. A bárkán a meghívott külföldi utcaszínházi produkciók mellett ott lesznek a hazai utcaszínházi társulatok, a Bab Társulat, a Langaléta Garabonciások, a Karzat Színház képviselői, Mizsei Zoltán és zenés társai, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói.

Fools Paradise – Theatre Illumiere – The Living Lamp Posts

19 órától az ünnepélyes megnyitó keretében beszédet mond Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke és Vidnyánszky Attila, az idei olimpia művészeti vezetője és a Nemzeti Színház vezérigazgatója, valamint közreműködik Tóth Auguszta, Katona Kinga, Herczegh Péter, Berettyán Sándor, Battai Lili Lujza, Mikita Dorka Júlia, Wettstein Márk, Herczegh Péter, Szarka Tamás és zenekara, Zsuráfszky Zoltán vezetésével a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Az estét a Bagossy Brothers Company fellépése és egy további meglepetésprodukció után a Hiperkarma koncertje zárja.

Világszenzáció a Duna felett

A Fővárosi Nagycirkusz szervezésében létrejövő Átmentem produkció a megnyitónap egyik kiemelt eseménye. Az érdemes művész címmel kitüntetett Ifj. Simet László artistaművész a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra. Az egyedülálló produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet- és a Szabadság híd között a rakpartról és e két hídról lehet majd megtekinteni. A performansz 16:30-tól indul, de a Belgrád rakparton, a 18-19 pontlejáró mellett már 15:30-kor elkezdődik az esemény a Danubia Zenekar programjával, akik a cirkuszművészeti produkció alatt is játszanak majd, főként a legnagyobb magyar zeneszerzők, így Erkel, Kodály és Bartók műveit adják majd elő.

Stelzen Art – Le Voyage Magique – Flying Traveler

Utcaszínházi fieszta a Duna-korzón

14 óra és 19 óra között fesztiválhelyszínné válik a Duna-korzó, a Shakespeare szobortól a Petőfi szoborig számos külföldi társulat utcaszínházi produkcióját láthatja a sétáló közönség. A német Selzen Art extravagáns gólyalábasai békebeli léghajókon, a lengyel Teatr Gry i Ludzie nosztalgikus guruló járgányokon, a Flying Buttresses apró művészei hatalmas túrazsákokkal gyalogosan érkeznek a 10. Színházi Olimpia ünnepélyes megnyitójára. Az utcaszínházi felvonuláshoz nyolc magyar társulat is csatlakozik: a Langaléta Garabonciások, a Bab társulat, a Bóbita Bábszínház, a Csodamalom, a Kövér Béla Bábszínház, a Mikropódium Családi Bábszínház és az Agostones utcazenészei. Programjukban óriásbábok sokszínű arzenálja, vásári játékok és gólyalábasok szerepelnek.

Forrás: 10. Színházi Olimpia

,