GESAMT – A kortárs művészet és a valóság

Hogy milyen viszonyban áll egymással művészet és valóság, hogy előbbi tükrözi-e az utóbbit vagy alakítja azt, arról legalább az ókori görögök óta intenzív és a téma természeténél fogva véget nem érő viták folynak.

A kortárs művészet kapcsán a kérdés még élesebben vetődik fel, hiszen az úgynevezett „szövegirodalom”, az absztrakt képzőművészet vagy a kortárs zene elvontabb ágai azt a képzetet kelthették sokakban, hogy a valóság ma már legfeljebb csak magánemberként érdekli a művészeket.

Hogy ez valóban így van-e (spoiler: nincs így), az éppúgy témája lesz Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Bárány Tibor irodalomkritikus-filozófus és Fazekas Gergely dalszerelő-zenetörténész beszélgetésének, mint az, hogy miért merülhet fel egyáltalán a kérdés.

De szó lesz a különböző művészeti ágak párhuzamos (vagy éppen sajátos) trendjeiről, újító szellemről és hagyománytiszteletről, a történelem utáni állapot teremtette nehézségekről, és sok minden másról is.

• Mivel valódi beszélgetésre számíthatunk, és minden jó beszélgetés ismérve a kiszámíthatatlan kitérők útvesztőiben zajló szellemi csavargás, nem szeretnénk jósolni. A valóság elspoilerezhetetlen. Akit érdekel a kortárs művészet vagy a valóság, annak ott a helye. •

Várunk mindenkit sok szeretettel!

Helyszín: ISON (1074, Budapest Hársfa utca 25.)

Időpont: 2023.04.20. (csütörtök) 19 óra

A programon való részvétel ingyenes.

Forrás: Várfok Galéria