Viszek egy szívet – A Tilos az Á könyvek új versantológiája

A most megjelent versantológia kötetben klasszikus, tankönyvi nagy verseink sorakoznak, melyekre újabb, modern, esetenként kortárs párjaik felelnek. A válogatás bárkinek segít az újabb verseken keresztül közelebb hozni a klasszikusokat, és a klasszikus költemények fényében újraértelmezni az újabbakat.

Viszek egy szívet – Egymásra felelő versek (szerkesztette: Győri Hanna)

Grela Alexandra illusztrációival

Megjelent a Tilos az Á könyvek kiadásában, Győri Hanna válogatásában és szerkesztésében egy különleges kötet, melyben a jól ismert klasszikus szerzők, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila, Pilinszky János, műveivel olyan nagyszerű modern és kortárs költők versei állnak párban vagy alkotnak láncolatot, mint többek között Tandori Dezső, Orbán Ottó, Kemény István, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Varró Dániel és Karafiáth Orsolya. Néha két vers áll egymás mellett, máskor egész sor vers kapaszkodik egymásba, mint kivágott papírbabák. Parafrázissal, idézettel, képi világukkal idézik meg a nagy elődöket. Néha komolyan, néha viccesen. Néha kifordítják a kicsit merev, zsinóros mentét, időnként epershake-kel öntik le a szívszaggatóan nagy szerelmet. Ahogy ők szemezgetnek a magyar költészeti hagyományban, úgy lapozgathatjuk mi is ide-oda a könyvet, hol ebbe, hol abba a szerzőbe, stílusba, ötletbe, átiratba belekóstolva.

A kötet illusztrátora a lengyel származású Grela Alexandra, aki tiszta lappal, a tankönyvi értelmezési hagyományon kívülről tekintett rá a magyar versekre, és készített hozzájuk meglepő, sokrétű, szabad asszociációkra hívó, fekete-fehér, képregényszerű rajzos kollázsokat.

A kötet alapkoncepciójának kidolgozásában részt vett Vinczellér Katalin magyartanár is, ezért a Viszek egy szívet az iskolai oktatás során a magyar fakultációk szöveggyűjteménye lehet, segítséget adhat az érettségire készülésben is. Emellett természetesen bölcsész lelkű egyetemisták és felnőttek is örömmel fogják forgatni ezt az izgalmas, illusztrált verseskötetet.

Győri Hanna, a kötet szerkesztője elárulja, hogy kinek ajánlja még a kötetet:

„Elsősorban a középiskolásokra és a középiskolai tanárokra gondoltunk, hiszen a tananyagot követtük, remélhetőleg ahhoz ad egy szórakoztató-elgondolkodtató pluszt a verspárok, versláncok böngészése. A felnőttek közül aki szereti a verseket, de nem nagy versolvasó, az az ismert, kedvelt klasszikusokon keresztül kap egy csomó más, modernebb, kortárs verset, ami érdekes lehet számára. Aki pedig szereti a meglepő és sokrétű illusztrációt, annak is nagyon fog tetszeni a könyv.”

14 éven felülieknek

Interjú a szerkesztővel: https://www.pagony.hu/cikkek/viszek-egy-szivet-egymasra-felelo-versek-antologia-valogatas-tilos-az-a-konyvek-gyori-hanna-szerkeszto-interju

Beleolvasó a kötetbe: https://www.pagony.hu/cikkek/viszek-egy-szivet-egymasra-felelo-versek-antologia-valogatas-beleolvaso-petofi-sandor-varro-daniel-kortars-klasszikus-lira

Viszek egy szívet – költészet napi könyvbemutató és kiállítás

Április 13-án, csütörtökön 18.30-kor a Képező Galériában mutatkozik be Győri Hanna Viszek egy szívet című antológiája, és a kötet illusztrációból egy tárlat is megtekinthető.

Beszélgetők:
Grela Alexandra, illusztrátor
Győri Hanna, az antológia szerkesztője
Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára
Vinczellér Katalin, moderátor

Az ingyenes rendezvényen kedvezményes könyvvásár, kiállítás, könyvbemutató és egy meglepetés várja az érdeklődőket.

Viszek egy szívet – költészet napi könyvbemutató és kiállítás

2023. április 13. csütörtök 18.30 óra
Képező Galéria – Budapest,  1024, Keleti Károly u. 13/a

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/5685796078215842

,