Versidézetek lepték el Budapestet a magyar költészet napja alkalmából

Az idei költészet napja alkalmából Budapest buszmegállóit és metróállomásait versidézetek lepték el. A Keleti pályaudvarnál Radnóti Miklós Nem tudhatom című versének egy részlete, a Ferenciek terénél egy Fodor Ákos haiku, és még egy tucatnyi helyszínen más-más klasszikus és kortárs szerző egy-egy versrészletével találkozhatunk. Az idézetek legtöbbször a költészet napi apropón túl a kiállításuk helyszínéül szolgáló térhez is kötődnek, így kapcsolódva a  városjárók utazással töltött pillanataihoz.

“Nem én kések, a világ siet.” – ezzel a rövid, frappáns Fodor Ákos haikuval igyekszik feldobni a Nyugati pályaudvaron áthaladók várakozással eltöltött pillanatait a Vates és a JCDecaux Hungary közös kampánya. Budapest szerte összesen 20 db citylightra került fel egy-egy klasszikus vagy kortárs szerzőtől versidézet, sokszor tudatosan az adott helyszínhez igazítva.

A Vates művészeti márka és a JCDecaux Hungary médiavállalat rendhagyó kezdeményezésének célja, hogy örökérvényű verseken keresztül mutassa meg a magyar költészet sokszínűségét, és hogy – ha csak a pillanat erejéig is – elgondolkodtassa, felvillanyozza vagy a rácsodálkozás élményét adja a városjáróknak a mindennapok rohanással töltött utazásai közben.

Az idézetek között megtalálhatók mindenki számára ismerős verssorok nagy klasszikusainktól, mint pl. Ady Endre, József Attila vagy Petőfi Sándor; de olyan kortárs szerzők művei is beválogatásra kerültek, mint Závada Péter, Simon Márton vagy Kemény Zsófi.

A versrészletek rövid terjedelme és a plakátok látványvilágának minimalizmusa lehetővé teszi, hogy akkor is megragadják a figyelmét a járókelőknek, ha éppen sietnek, arról nem is beszélve, hogy a dizájn a Vates művészet-ihlette brand idézetes Instagram posztjainak variációja, ami sokaknak ismerős lehet. Azt, hogy az ilyen jellegű művészet- és irodalom-inspirált projektekre van igény, jól fémjelzi a Vates több, mint 140 ezres közösségi médiás tábora.

A költészet napját Magyarországon 1964. óta ünnepeljük, József Attila születésnapján, április 11-én emlékezünk meg a hazai irodalom nagyjairól. Ehhez a fontos tradícióhoz csatlakozik idén a Vates és a JCDecaux Hungary, akik remélik, hogy közös kampányukkal szélesebb körben is tudják népszerűsíteni a magyar költészet erejét.

Forrás: Vates