A MÁV Szimfonikus Zenekart az Európai Unió Karmesterversenyének győztese vezényli

A MÁV Szimfonikus Zenekart

az Európai Unió Karmesterversenyének győztese vezényli

Festetics Palota, 2023. április 6.  18.00 óra

Közreműködik:

 Kolonits Klára (szoprán)

Meláth Andrea (alt)

Vezényel: José Eduardo Gomes

MŰSOR:

Joly Braga Santos: Nocturno vonós zenekarra

Villa Lobos: Bachianas Brasileiras  – No. 1. és 5.

Pergolesi: Stabat Mater

© Jose Eduardo Gomes – Fotó forrása: http://joseeduardogomes.com/

JOSÉ EDUARDO GOMES portugál karmester az Európai Unió Karmesterversenyen 2020-ban első helyezést ért el és Beethoven-különdíjjal is jutalmazták. A verseny győztese öt európai országban mutatkozhat be, köztük Magyarországon, a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégművészeként 2023. április 8-án, a Festetics Palotában.

José Eduardo Gomes zenei tanulmányait klarinéttal kezdte, majd Portó város Konzervatóriumában folytatta és ott kezdte karmesteri tanulmányait is. Felsőfokú végzettségét a Genfi Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg kórusvezetői és karmester szakon. A portugál Fiatal Muzsikusok Karmesterversenyén 2. díjat nyert. Az utóbbi években a legfontosabb portugál zenekaroknál vendégszerepelt, operákat is vezényelt (Mozart: Don Giovanni, Cosi fan tutte, Haydn: Lo Speziale) és sokat dolgozott ifjúsági zenekaroknál. 2018-ban Kulturális Érdeméremmel tüntették ki. Jelenleg a Portói Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Portói Zenei Egyetem professzora.

Műsorán egy híres honfitársa, Joly Braga Santos (1924-1988) egy művét ismerhetjük meg, valamint a legismertebb brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos (1887-1959) egyik legnépszerűbb művét. Bachianas Brasileiras címmel több darabot is komponált, melyekben hazájának zenéjét J. S. Bach, a nagy európai zeneszerző hagyományaival kombinálja. A mű énekszólója olyan, mintha hangszerre írta volna.

A vendégkarmester a közelgő húsvét tiszteletére tűzte műsorra Pergolesi, a híres barokk zeneszerző Stabat Mater című művét. A középkori költemény Jézus édesanyjáról szól, aki keresztre feszített fiát siratja. A művet előadhatja kétszólamú női kar, de két szólóénekes is. Hangversenyünkön az utóbbi változat hangzik el.

Az esten közreműködik Kolonits Klára Kossuth-díjas művész, az Állami Operaház kamaraénekese, akinek repertoárja több, mint húsz szopránszerepet tartalmaz, főleg Mozart, Verdi és Erkel operáiban. Valamint Meláth Andrea Liszt-díjas, Érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese. 21 operaszerepét tartják nyilván, a legtöbbször Bartók A kékszakállú herceg vára c. operában „Judit” szerepét énekli, amellyel fellépett Palermóban, Stuttgartban és Kanadában is. 2013 óta a Zeneakadémia tanszékvezető tanára.

www.mavzenekar.hu