Amorf és metamorf – Kiállítás az Artézi Galériában

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában rendezett kiállítás mintha tavaszköszöntő volna: derűs, élénk színek, sok világító piros, narancs és aranysárga, groteszk, ironikus formák: a világ eszerint mégiscsak élhető, érdekes, vonzó. Jó együtt látni a több műfajú műveket: vegyes technika, olaj vászonra és papírra, festett fa, porcelán, kis plasztika.

Az öt kiállító művész még nem szerepelt az Artézi Galériában; együttes szereplésük látványos, erős a kapcsolódásuk a mai magyar festészethez. Sokat, sokfelé kiállító művészek, hazai és nemzetközi bemutatók résztvevői; egyéni kiállításon is megismerhető munkásságuk. Képzőművészet – szervező tevékenységük is jelentős, galériák, egyesületek, alkotótelepek működtetői, valamint oktatnak , tanítják a következő művésznemzedéket.

Guti J. Soma festett fáin ragyogó színek, arany metál, aranyfüstös geometrikus struktúrájú, de a figurativitáson belül maradó szakrális ihletettség jelenik meg munkáiban (kapcsolódva az ókeresztény, bizánci hagyományokhoz.

Kammerlohr-Kováts László is egyszerre használ figuratív és absztrakt, geometrikus elemeket. Tájképeiben, városképeiben stiláris és szellemi komplexitásra törekszik.

Segesdi Bori kézzel festett porcelán plasztikái, vázái, ékszerei egyedi formavilágot közvetítenek, összekötik a hétköznapi tárgyi kultúrát (lakberendezés) a művészi igényességgel.

Tóth Pitya István vegyes technikával készült festményei szürreálisak, a néző érzelmeire apellálnak és gyermekkorára emlékeztetik.

Varga-Amár László mélytónusú színvilágot teremt vegyes technikával, emberábrázolásaihoz is különféle technikákat használ – pl. röntgenfelvételeket.

Kammerlohr-Kováts László nyilatkozta önmagáról: …„átjárás a materiális és a transzcendens között.” Ez jellemzi az Amorf és metamorf című kiállítást.

Forrás: Artézi Galéria