Újabb klasszikussal bővül a Szegedi Nemzeti repertoárja

Dale Wasserman Kakukkfészek című színművének friss feldolgozását láthatja a szegedi közönség május 5-től Vidovszky György rendezésében a Kisszínházban. A Ken Kesey világhírű Száll a kakukk fészkére című regénye alapján írt darabból Szegeden egy újszerű bemutató készül. A produkció hálás feladatokat kínál színészeknek, ezért is került be a repertoárba.

Jelmeztervek

A mai olvasópróbával elkezdődött a Kakukkfészek hathetes próbafolyamata. Barnák László főigazgató a próba elején elmondta, hogy bár rengetegen ismerik a Száll a kakukk fészkére című  Oscar-díjas filmet, ne arra számítsanak, mert Szegeden teljesen mást fognak látni a nézők.

Vidovszky György négy éve A gyilkost rendezte ugyanezen a színpadon nagy sikerrel, most pedig örül, hogy újra együtt dolgozhat a társulattal, várta a visszatérést. Arra törekszik, hogy a darab ismertsége ellenére újat alkossanak a csapattal, hiszen téves megoldás lenne alkalmazkodni vagy éppen szándékosan eltérni az előzetes elvárásoktól.

Vidovszky György, Horgas Péter, Michac Gábor

„Kezeljük úgy, mintha egy kortárs darab lenne, nulláról indulva fejtsük meg minden részletét, ahogy most számunkra értelmezhető. Megkeressük, hogy az 1962-ben írt regényből mi érvényes 2023-ban Magyarországon, mit hallunk ki ebből, mire tudunk igazán reagálni, rezonálni. A színháznak az a szépsége, hogy a mai napról szól, ezért a mondandónkat erre az időszakra kell koncentrálnunk. Frissen nézzünk a történetre, hogy a miénk legyen, csak egy ismert mű interpretációja” – fogalmazott a rendező.

Horgas Péter díszlettervező és Michac Gábor jelmeztervező olyan látványt álmodott meg, amely tükrözi az elmegyógyintézet lakóinak mentális állapotát. Időtlen, posztapokaliptikus, jövőbe vetett vízió fog megelevenedni a színpadon zenei aláfestéssel.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/kakukkfeszek

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház