„Az otthon meleg-e?” – Újra elindítja fotópályázatát a Habitat, idén az otthoni fűtés és energiatakarékosság témakörében

Az energiaválság miatt a magyar háztartásokban a legkülönbözőbb módokon próbálnak meg takarékoskodni, hogy meg tudják oldani lakásuk fűtését. A Habitat for Humanity Magyarország ezért idén újra megrendezi Hon-Vágy c. fotópályázatát, amellyel az otthonok megfelelő fűtésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A jelentkezőktől olyan fotókat, fotósorozatokat várnak, amelyekben megjelenik az otthon kellemes melege vagy annak hiánya, illetve a házi energiatakarékosság témája.

Fotó: Csátich Renátó // © Habitat for Humanity Magyarország!

A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységgel foglalkozó nemzetközi civil szervezet 2017-ben indította el Hon-Vágy című fotópályázatát az otthon sokszínűségének, valamint hiányának bemutatására. Az utóbbi években a Covid miatt elmaradt, azonban idén újra megrendezett fotópályázattal az otthonok megfelelő fűtésének fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A jelentkezőktől olyan fotókat, fotósorozatokat várnak, amelyekben megjelenik az otthon kellemes melege vagy annak hiánya, illetve a házi energiatakarékosság változatos formái.

Atéma jelentőségét az adja, hogy a szegénységben élő háztartásokban évről évre az egyik legnehezebb kérdés az otthon megfelelő fűtése. A jelenleg is zajló energiaválság különösen súlyossá tette a helyzetet: egyre több család számára okoz gondot a fűtés megfizethetősége, és a fatüzelésre való tömeges áttérés miatt sok helyen tűzifahiány is fellépett. A családok ezért a legkülönbözőbb módokon takarékoskodnak, a fűtőberendezések cseréjétől a lakás egyes részeinek lezárásáig.

2023. március 31-ig várják a fotókat, fotósorozatokat amatőr és profi fotósoktól egyaránt, amelyek „Az otthon meleg-e?” című témához illeszkedve emberi történeteket, élethelyzeteket jelenítenek meg. A pályázat nyílt és díjmentes, a szervezet honlapján található pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. A szakmai zsűrit Sebestyén László fotográfus, Gerő Elektra grafikus, valamint a Habitat for Humanity Magyarország munkatársai alkotják.

A nyerteseket a szervezők e-mailben értesítik 2023. április 20-ig. Az első három helyezett nyereménye egy fotószaküzletbe szóló vásárlási utalvány. A díjazott fotókból, valamint a további kiválasztott képekből a Habitat for Humanity Magyarország 2023 májusában kiállítást rendez tavasszal megnyíló közösségi terükben. További információ a kiállítással kapcsolatban a Habitat Facebook-oldalán érhető majd el.

A pályázat részletei, díjai és szabályzata a szervezet Hon-Vágy aloldalán olvasható, a jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseket pedig az info(kukac)habitat.hu e-mail címre várják.

Habitat for Humanity Magyarország
A Habitat for Humanity nemzetközi nonprofit szervezetet 1976-ban alapították az USA-ban, azóta már a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. Magyarországon, ahol a lakhatási szegénység különböző típusai összesen több mint 3 millió embert érintenek, 1996 óta működik. A rászorulókat közvetlenül támogató terepi mintaprogramjaikkal és szakpolitikai munkájukkal a lakhatási szegénységben élő embereknek segítenek.

,