Újra Szegeden az Angyali üdvözlet

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban. Az alkotást egy rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást is tartanak az olaszországi tárlatról.

Visszatért Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című tondója a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A rejtélyes sorsú alkotás tavaly november óta a Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza Rómába. A késő-reneszánsz festő alkotása most rövid ideig, március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. A római tárlat fogadtatásáról, az alkotás eredetének körülményeiről pedig március 16-án, csütörtökön 16 órakor tart előadást Szabó Tamás restaurátorművész, az olasz kiállítás kurátora.

A Szegedi Angyali üdvözlet című tondó igazán kalandos utat járt be. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe 1925-ben került, majd 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.