Tárlatvezetések Korniss Péter kiállításán

Kedves Művészetbarátok!

Szeretettel várunk mindenkit a Várfok Galériába Korniss Péter HOSSZÚ ÚTON – Szék 1967-2022 című kiállításán megrendezésre kerülő tárlatvezetéseinkre. Az események keretében Korniss Péter személyesen vezeti körbe az érdeklődőket.

Az események magyar nyelvűek és ingyenesek, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötöttek. Regisztrálni az időpontok alatti linkeken lehet.

Időpontok:

2023. március 18., szombat, 16:00

https://docs.google.com/forms/d/1RkCLfyzACA9F36hHwdpLeBF2ADGTaLlujXNB-mrUznQ/edit

2023. április 1. szombat, 16:00

https://docs.google.com/forms/d/1E0HqDH5HdZI_wlXEK_Lx_6-ZXQwyYkdr26jdThju71o/edit

2023. május 10. szerda 17:00

https://docs.google.com/forms/d/1QoFxoksClgWZeEUIT5RQ3z9h9MOX0fJGmaPlQd6-l6U/edit

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

A Várfok Galéria örömmel jelenti be Korniss Péter HOSSZÚ ÚTON című kiállítását, amely az életmű legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál és Korniss legújabb fotográfiáit is felvonultatja.

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója. Páratlan munkássága fotótörténeti és művészi jelentőségét kiemelkedővé teszi annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonosan megújuló volta. A több mint ötven évet felölelő Korniss életmű elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását.

A hazai közönség utoljára 2017-ben láthatta Korniss műveit a budapesti Magyar Nemzeti Galéria és a Várfok Galéria kiállításain, melyeket olyan nagyszabású külföldi bemutatkozások követtek, mint a bukaresti Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum, a római Museo di Roma in Trastevere, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum, a szentpétervári Rosphoto Fotográfiai Múzeum vagy a párizsi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ és a Galerie Keller közösen megrendezett tárlatai.

Az első Kossuth-díjas fotográfus és többek között Prima Primissima-díjjal kitüntetett alkotó legújabb, Várfok Galériában látható kiállítása és a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő könyve a folyamatosan gyarapodó pálya gyújtópontjára, az erdélyi falura, Székre fókuszál.

Korniss 1967-ben jár először Széken, itt szembesül a hagyományos falusi közösségek még élő és gazdag kultúrájával, és pályáját annak szenteli, hogy ezt a hamarosan eltűnő világot megörökítse a Kárpát-medence több területén is a következő nemzedékek számára. Szék így mindennek a kezdete, az eredet, ahova az elmúlt évtizedekben Korniss rendszeresen, mind a mai napig visszajár. Az ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető és még világviszonylatban is párját ritkítja.

A Várfok Galéria kiállítása bemutatja a múltat, Korniss első, táncházban, fonóban készült képeit és a jelen globalizálódott, modernizált világát ábrázoló fotográfiáival. A kiállítási anyag különleges voltát adja, hogy ez az első, kizárólag színes fotográfiákat felvonultató Korniss kiállítás és a legnagyobb részét az elmúlt két évben készített művek alkotják!

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás szerves egységet alkot a Bookart Kiadó által azonos címmel megjelentetett fotóalbummal, mely Korniss válogatott széki képeivel, az azokhoz írt személyes kommentárjaival és Bartis Attila író megindító előszavával egy kiemelkedő kiadvány.

A Várfok Galéria kiállításával Boldizsár Mari, Korniss 2021-ban elhunyt, széki keresztlánya édesanyja emléke előtt tiszteleg.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A tárlat a Budapest Photo Festival hivatalos programsorozatának része.

A kiállítás 2023. március 9. és május 13. között tart nyitva, kedd – szombat 11 és 18 óra között látogatható.

Forrás: Várfok Galéria

,