Március 16-án a történelmi regény kerül a fókuszba a Pesti Vigadóban

Március 16-án az Essentia Artis második tematikus napján irodalomtörténész, regényíró és dokumentumfilm-készítő perspektívájából gondolkodhatunk együtt az előadókkal a történelmi múltunkat foglalkoztató kérdésekről.

Csehov: Sirály

Folytatódik az 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok programsorozata az Essentia Artis, az „Őrizni, használni, teremteni” című ingyenes tematikus nappal. Március 16-án 14 órakor a Csehov Sirály című színműve alapján készült táncelőadást mutatja be a Feledi Project. A formáció az elmúlt 10 éve alatt, Feledi János művészeti vezetésével az egyik legsokoldalúbb repertoárral, művészekkel és magas minőségben működő együttese lett a hazai táncszcénának. Csehov művének mondanivalója mindenkor időszerű, fontos üzeneteket tartalmaz a ma embere számára. A Sirályban egy csoport férfi és nő tétova bálját látjuk, akik a szerelmen és a művészeten, sötétedő koruk utolsó fényvillanásán át próbálnak maguk számára életet kreálni. A beteljesületlen lehetőségek világát tárja elénk. Egy olyan világot, amelyben mindvégig megvannak az értelmes cselekvés kilátásai, az álmodozók mégsem tudnak mit kezdeni magukkal, s ezért alulmaradnak a valósággal szemben. Az előadásban emberi sorsokban mutatkozik meg generációk harca, a világok háborúja. Fókuszba kerül a lélektani elemek feltérképezése, mely egyszerre szórakoztató és tanulságos.

Arday Géza

Az emberi lélektankutatás és az irodalmi szociográfia területén helyezkedik el Arday Géza 17 órakor kezdődő Errefelé sok a valóság – Alkotói identitáskeresések 1945 után című előadása, amely egyéni látásmódjával izgalmas bepillantást ad a szocializmus időszakának művészetébe.

A nap folyamán fókuszba kerül a történelmi regény műfaja is. A magyar irodalomban korszakalkotó történelmi regényeket találunk. Vajon fontos-e, és ha igen, miért a történelmi hűségre törekvés? Mit üzen egy történelmi regény a mának? Hogyan jutnak el az írók a szubjektív valóságon keresztül a fikcióig? Megfelelő eszköz-e a múlt feldolgozására a regény műfaja? Többek közt ezekre a kérdésekre ad választ a történelmi regényről szervezett kerekasztal-beszélgetésben 18 órakor Arday Géza József Attila-díjas író és irodalomtörténész, Weiner Sennyey Tibor költő, író és Bene Zoltán író. A diskurzust Bán János író moderálja.

Az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása című dokumentumfilm 19 óra 30 perctől azt a kastélyt mutatja be, amely nemcsak a magyar művelődéstörténet kiemelt helyszíne, de a XX. és XXI. századi erdélyi főnemesi kálvária fontos állomása is volt. Az Erdély történelmét évszázadokig meghatározó Teleki család tagjainak sorsába kastélyuk történetén keresztül pillantunk be. Vajon mit keresnek valójában oly megszállottan a sok ezer kilométert utazó, hiánypótló történelmi beszámolókat készítő dokumentumfilmesek?

Margittai Gábor író, filmkészítő és Major Anita rendező

A filmvetítést követően Margittai Gábor író, filmkészítő és Major Anita rendező számolnak be a Kárpát-medencében megélt tapasztalataikról, s teszik gazdagabbá a magyarságról való ismereteinket. Az alkotókkal Pásztor Zoltán, az MTVA szerkesztője beszélget.

Az Essentia Artis kiállításon március 16-án 17 óra 30 perctől Simon Zsolt József kurátor tart tárlatvezetéseket.

A 2023. március 2-a és április 2-a között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

Részletes információ és regisztráció:  https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis/programok/

Forrás: MMA

, ,