Egymillió forint alatt tűz licitre egy Salvador Dalí grafikát a BÁV – Közel 300 tétel és több mint 100 művész garantálja a sokszínűséget

Nagy neveket sorakoztat fel 17. Grafikai árverésén a BÁV ART. A március 22-i esemény egyik fénypontja Salvador Dalí szürrealista remekműve, az Akt fátyollal című litográfia, amely most 950 000 forintos árról indul. A katalán-spanyol művész mellett a tételek között olyan elismert alkotók neveit találjuk, mint Bak Imre, Nádler István, Kondor Béla, Maurer Dóra, Keserü Ilona vagy Victor Vasarely. Az eseményen több mappára is lehet majd licitálni, így például Vera Molnár Anyám levelei című absztrakt sorozatára is. Az árverést megelőzően, március 10. és 21. között a grafikák ingyenes kiállítás keretében személyesen is megtekinthetők a BÁV ART Aukciósházban.

Salvador Dalí: Akt fátyollal

A szürrealizmus ikonikus mesterének szignójával

Salvador Dalí extravagáns képi világával a XX. század közepe óta hódít töretlenül. Meghökkentő alkotásai sokak számára mind árfekvésük, mind pedig a piacon elérhető limitált példányszámuk miatt elérhetetlennek tűnhetnek. Viszont a sokszorosítási eljárással készült grafika lehetővé teszi, hogy akár egy festmény árának töredékéért, világhírű művész alkotása is a falra kerülhessen. A most aukcióra tűzött Akt fátyollal című litográfiából mindösszesen 300 példány készült, az árverésen pedig a 214. sorszámú, a művész aláírásával ellátott darabra lehet licitálni. A szürreális elemeket felsorakoztató és megdöbbentő szimbólumrendszerrel körbevett női aktot ábrázoló grafikára 950 000 forintos kikiáltási árról indul a licitharc.

Ismert magyar nevek is sorakoznak

Az alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő BÁV történetében egymást követik a rekordok és az ikonikus pillanatok, amik sokszor hazai művésznevekhez is köthetők. A 17. Grafikai aukción újra megjelenik több olyan alkotó, akik már korábban is nagy sikert arattak. Így például az 1968-ban megrendezett Jubileumi aukción kiemelt szerepet élvező Czóbel Béla és Rippl-Rónai József is, utóbbinak 2018-ban a Kékruhás lány virágos kalapban című alkotásáért 75,6 millió forintot fizetett a licit nyertese. A népszerű művészek sorát erősíti Kernstok Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Vaszary János, Gross Arnold, Rékassy Csaba és Szász Endre is, akiknek több művére is licitálhatnak az érdeklődők.

Vaszary János: Primavera

Témák, amik megtalálnak

Gross Arnold Lovasok és Kondor Béla Öreghalász és a tenger című grafikáit közismert regények ihlették, míg Joseph Kádár, Gyarmathy Tihamér és Victor Vasarely is Bartók Béla zeneszerzőnknek állítanak emléket aukcióra bocsátott műveikkel. A szerelem visszatérő és örök témaként többek között Molnár C. Pál Csók című akvarelljén jelenik meg, Szemethy lmre kollekciója pedig Olaszországba és Franciaországba kalauzol el mindenkit. A Magyarországot bemutató művek esetében pedig Vadász Endre Balaton, Bernáth Aurél Badacsony és Szentiványi Lajos Budapest című grafikájára mindenképpen érdemes figyelni.

„A műgyűjtést olyan tárggyal ajánlott kezdeni, amelyik közel áll a szívünkhöz és stílusban, hangulatban megfelel érdeklődési körünknek. A 17. Grafikai aukció tételsorának tartalmi sokszínűsége garantálja, hogy mindenki megtalálja azt az alkotást, ami jól mutathat az otthonában és tökéletesen illeszkedik abba az enteriőrbe, amit a sajátjának érez” – fogalmazott Fertőszögi Péter, a BÁV ART művészeti vezetője.

Fertőszögi Péter

Belépő árú tételektől a milliós művekig

A 17. Grafikai aukció jó lehetőség lehet azok számára, akik csak most kezdenek megismerkedni a műtárgyak világával, mivel a legalacsonyabb induló árú tétel mindössze 20.000 forint, ráadásul a grafikák több mint 20%-ának is maximum 50.000 forint a kikiáltási ára. Az árverési lista másik végén viszont a magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom alapítójaként számontartott Nádler István grafikai mappája szerepel, amelynek induló ára 1 800 000 forint, s ezzel a legmagasabb kikiáltási értékkel rendelkező tétel az aukción. Emellett most elérhető egy 6 tételes mappa is, melyben a Budapesti Műhely többi alapítójának, így Fajó Jánosnak és a nemrég elhunyt Bak Imrének a grafikái is szerepelnek.

Kézírás a múltból

Vera Molnár: Anyám levelei

A tavaszi árverés egyik legmeghatóbb történettel rendelkező tétele Vera Molnár Anyám levelei című 6 darabból álló kollekciója. A sorozat ihletője a magyar származású francia művész édesanyjának életkora és egészségügyi állapota miatt megromlott írásképe volt, amely így személyes hangon szól a közönséghez. A levelek tartalma ugyan nem olvasható, de az absztrakt művek üzenete egymás mellé helyezve így is markánsan kirajzolódik. Kikiáltási ára 680 000 forint, mellyel az aukció egyik legértékesebb tételének számít.

Sokszínűség ma és holnap

Victor Vasarely: Birkózók

A széles kínálatban egyaránt szerepet kapnak a tradicionális technikának számító rézkarcok és a 20. század elejéhez köthető modern kő-, majd a század második felében megjelenő szitanyomatok. A rézkarcok között Mauer Dóra Pompeji-sorozatának Vevőre várva című képe, valamint Kondor Béla Velencei Sláger Biennálé című 1969-es grafikája is megtalálható, melynek kikiáltási ára 180 000 forint. Victor Vasarely színes és látványos Birkózók (Catch, 1988) című alkotása viszont szitanyomással készült és 280 000 forintról indul az árverésen. Ugyanez a technikája Keserü Ilona Több oldalról nézhető című művének is, melynek különlegességét az is erősíti, hogy az aukcióra bocsátott darab a kis szériás művészpéldányok közül való.

Keserű Ilona: Több oldalról nézhető

A magyar piacon – egyedülálló módon – a BÁV ART fedi le teljesen a műkereskedelem legszélesebb spektrumát. Árveréseinken mindig kiemelt szerepet játszik a sokszínűség, és ez most sincs másképp. A 17. Grafikai aukció tételsorának összeállítása során igyekeztünk minden ízlést kiszolgálni, így egyaránt megtalálhatók a legkülönfélébb grafikai technikákkal készült kortárs és antik, fekete-fehér és színes alkotások” – foglalta össze Fertőszögi Péter.

A tételek katalógusa és az aukció részletei a https://bav-art.hu/esemenyek/17-grafikai-aukcio/ címen érhetők el.

Forrás: BÁV ART Aukciósház