„Egy valódi vakáció története” – Tüskevár a Magyar Színházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Március 9-től látható a 10 éven felüli közönségnek ajánlott, Tüskevár című zenés játék a Magyar Színházban. Fekete István azonos című regényét Olt Tamás, Szirtes Edina „Mókus” és Váradi R. Szabolcs írta át színdarabbá, amelyet Deres Péter, Gémes Antos és Szemenyei János alkalmazott a teátrum színpadára. Az alkotók törekvése, miszerint az 1957-ben megjelent regény alapján olyan produkciót hozzanak létre, amelyben az egykori történet sem sérül, és a mai kamasz generáció számára is élvezhető végeredmény szülessen, sikerült.

© Juhász Éva

A kettős szereposztásban látható, két felvonásos zenés színjáték nem csak igazi felüdülés, de emlékezetes és értékálló mondanivalójú darab is. A legifjabb nézők valószínű ismeretlen, de szüleik és nagyszüleik régi ismerőseit: Tutajost, Bütyköt, Matula bácsit és környezetük karaktereit olyan átadással jelenítik meg az előadók, amely mindenki számára élvezhető. Független attól, van-e előélete a történethez kapcsolódóan.
A kor elvárásainak mintegy megfelelően felépített előadásban a párbeszédek, monológok és sokszor rappelt szövegek ritmusossága, a tömegjelenetek visszatérő zenei motívumai magukkal ragadják a legkisebbek figyelmét is.

© Juhász Éva

Mégis érdemes kiemelni, hogy Fekete István József Attila-díjjal jutalmazott alkotásának feldolgozása megőrizte karaktereinek fő jellemzőit és ezzel átadott társadalomkritikáját. Az, hogy az egykori – alig félévszázados – történetben nem csupán a társadalomban való szerepeink felépítése, a városi és a falusi lét egyes adottságai kontrasztja, de a jelenkor természethez fűződő elidegenedése, amely ma már szinte a vidéki ember sajátja is, kihallható. Akkor is, ha a természet törvényei, szabályai változatlanok.
Így, az elmúlt években a fiatalabb korosztályra fókuszáló, jellemzően zenés előadásokkal jelentkező társulat fiataljaiból összeállt szereplőgárda nem is választhatott volna jobb témát, mint gyerekkorom nagy kedvencét.

© Juhász Éva

Emlékszem, mennyire irigykedtem Tutajosra a kalandjai miatt annak ellenére is, hogy gyerekkoromban én is a nagymamám égig-érő fáinak árnyékában töltöttem a szünidő napjait.
Az eredeti műből szinte szó szerint idézett jelenetben, amikor István bácsi a természethez fűződő viszonyáról mesél az ámuldozó Tutajosnak, kimondottan komoly életfilozófiai árnyalatai vannak:
„Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.”

© Juhász Éva

Az előadás azonban mély gondolati elemekre épül, mégis a szórakoztatásra figyel a legjobban. Ehhez a humor, a zene, a tánc és a látványtechnikai elemek teljes tárházával rendelkezik is. Az, hogy ez a fajta dinamikus előadásmód rengeteg munkát és figyelmet követel meg a készítőitől, előadóitól nem kérdés.

© Juhász Éva
,