„A műgyűjtő jobban hallja, mit súg Isten szíve” – Újabb rendhagyó kiállítás nyílik a Bodóban

A Bodó Galéria és Aukciósház immáron másodjára működik együtt a Műgyűjtők Klubjával, hogy ezúttal a gyűjteményekben található pop-art tematikájú, de elsősorban a poszt pop-art korszakba sorolható, főként magyar művészek alkotásait egy újabb közös kiállításon mutassa be. Március 16-tól, három hétig tekinthetők meg az alkotások.

Nincs olyan képzőművészeti irányzat, ami jobban kötődne a műgyűjtéshez, mint a pop-art. Andy Warhol szívvel-lélekkel állította, hogy a művészet árucikk: „Jó üzletet csinálni, a legnagyobb művészet”.

drMáriás: Freud pszichoanalitikus vizsgálatot végez Picasso modelljén, 2019

Az idei csoportos tárlat kettős címmel rendelkezik. Egyrészről a tárlat egyik közkedvelt művészének, Nagy Kriszta x-T egyik kiállításra kerülő alkotásának címét viseli, miszerint „A műgyűjtő jobban hallja, mit súg Isten szíve”. Másrészről pedig átfogóbb elnevezéssel, a Collectors’ Pop Art címet kapta, rávilágítva a magángyűjtemények szerepére és a kiállítandó stílusirányzatra.

Kósa János: Pancsi, 2009

Az idei tárlat egy gazdag válogatás a Műgyűjtők Klubja gyűjteményeiben szereplő pop-art és poszt pop-art alkotásokból. A kiállító művészek között megtalálhatók olyan alkotók, akik a hazai művészeti szcéna évek, évtizedek óta elismert és jelentős szereplői, mint például drMáriás, Hecker Péter, Nagy Kriszta x-T, Radák Eszter, Soós Nóra, Weiler Péter vagy ef.Zámbó István és feLugossy László, de találkozunk egészen fiatal, frissen végzett képzőművész tehetségekkel is, mint például Metzing Eszter, Gresa Márton, Naomi Devil, Liksay Gyopár. Továbbá a tárlat anyagába bekerült néhány igazi nemzetközi pop-art kuriózum is, mint Sam Havadtoy, Jeff Koons, Keith Haring és Roy Lichtenstein egy-egy alkotása.

Metzing Eszter: Belső kert, 2018

A 2023-as év egy fontos centenáriumi apropót is ad a kiállításnak, ugyanis idén 100 évvel ezelőtt született Roy Lichtenstein, a pop-art művészet egyik megteremtője. Világhírű műveiben a reklámok és képregények ábrázolásvilágát alkalmazta a jellegzetes raszterpontok és kontúrok kiemelésével.

Nagy Krisztina x-T: A földön megemelsz a földről magaddal, 2018

A Bodó Galéria és Aukciósházban Magyarországon elsőként szeretnénk a műgyűjtők és a galériák együttműködésével példát mutatni, hogy ez a különleges párosítás hosszú távon hagyományteremtő lehet.

Soós Nóra: Szabadság vezeti a népet, 2014

Helyszín: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 24-26.

Kiállítás ideje: 2023. 03. 16. – 04. 06.

***

Bodó Galéria és Aukciósház:

A galéria teljes körű megújuláson ment keresztül, 18 év működés után a Magyar-Francia Galéria kis üzletét bezárva átköltözött a Falk Miksa utca 24-26. szám alatt található tágas, modern üzlethelyiségbe. Bodó Galéria és Aukciósházként nem csak új névvel, hanem új profillal, kibővült gyűjteménnyel és szolgáltatásokkal várja vásárlóit. Az aukciósház már nem csak 19. századi magyar és európai festményeket, bútorokat, műtárgyakat kínál, hanem 20. századi modern magyar és nemzetközi festészetet és kortárs darabokat is, ezáltal különleges helyet foglal el a piacon.

Forrás: Bodó Galéria és Aukciósház