Ahány ember, annyi Petőfi – Megjelent a Költővel nem járnék című antológia

A Petőfi bicentenárium évhez kapcsolódva jelent meg a Tilos Az Á Könyvek gondozásában a legvagányabb illusztrált novelláskötet, a Költővel nem járnék. Az antológianovellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről. A Költővel nem járnék című kötet a Pagony/Tilos az Á Kiadó 1000. megjelent könyve.

Költővel nem járnék (Tilos az Á Könyvek, 2023)
szerkesztő: Grancsa Gergely
Illusztrátor: Herbszt László

Az antológia tizenöt kortárs magyar szerző novelláján keresztül mutatja meg, miről beszélünk, ha Petőfiről beszélünk. “A kérdésnek tizenöt lehetséges válaszát olvashatjuk a kötetben, amiben korántsem az iskolai, állami megemlékezések pátosztól átitatott hangja dominál, Hanem az a fajta szeretetteljes viszony a „nagy nemzeti költőnkhöz”, amibe belefér a humor, az irónia, Petőfi személyének vagy akár az életműve bizonyos részeinek problematikussága. A kortárs szerzők szövegein keresztül az olvasó megismerheti, mennyiféleképpen gondolkodhatunk Petőfiről, mennyi rétege van ennek az ikonikus irodalmi és történelmi alaknak, akihez valamilyen módon mind kapcsolódunk.” – árulta el Grancsa Gergely, a kötet szerkesztője.

Herbszt László, a novellákat kísérő, egész oldalas illusztrációi és a könyv borítója pedig azontúl, hogy ráerősít erre az újszerű megközelítésre, a könyvet, mint tárgyat is egyfajta műalkotássá teszi. A kötetben többek között Bánki Éva, Cserna-Szabó András, Kiss Judit Ágnes, Nényei Pál, Rojik Tamás és Wéber Anikó novelláit olvashatjuk, és olyan témák is előkerülnek, mint a családon belüli erőszak, a női-férfi egyenjogúság, a mozaikcsalád, gimnázium utáni országelhagyás – mindez Petőfihez kapcsolódva. Az izgalmas és humoros young adult novelláskötet rengeteg kapcsolódási pontot ad, rengeteg olyan kérdést, témát vet fel, ami a mai olvasók jelenéről is szól – így a kötet “szeretetteljes és provokatív” novellái rámutatnak, hogy Petőfi mellett bőven belefér a kötetbe egymás mellé a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás és egy versekkel operáló instagrammer is.

A kötet szerzői: Balássy Fanni, Baráth Katalin, Bánki Éva, Bendl Vera, Cserna-Szabó András, GévaiCsilla, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Rojik Tamás, Szabó Borbála, Wéber Anikó

A kötet illusztrátora: Herbszt László grafikus, a MOME Open és a Kreatanára, az Aranyrajzszög és a Budapesti Illusztrációs Fesztivál létrehozója.

A könyv fülszövege: Kedves diákok! Kérjük, a holnapi, március 15-i megemlékezés miatt ünneplőben, szép ruhában érkezzetek az iskolába!

Ugye ismerős? Aztán az ember egész nap ül a kényelmetlen ünneplőben, és várja, hogy túlessen a kötelező, tízperces iskolai megemlékezésen. Nemzeti dal és társai. Dögunalom. Fókuszban egy olyan alakkal, akiről mindent tudni kell. Mikor és hova ment, kivel volt jóban, kivel nem, miről írt, és miért úgy, ahogy. Plusz egy csomó versét is meg kell tanulni. De valóban csak ennyi lenne Petőfi?  

Ebben az antológiában tizenöt szerző tizenöt novellájával arra tesz kísérletet Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, hogy új megvilágításba helyezze a költőről alkotott képet, kivéve őt a poros, múzeumi helyéről, és megmutassa, a felszín alatt hányféle módon gondolkodhatunk – Petőfiről.

Könyvbemutató: Csüccs le magyar! – könyvbemutató extrákkal 2023. március 16, csütörtök, 18 óra – Három Holló (1052, Budapest, Piarista köz 1.)
A szerzőkkel Szabó Amanda emlékezik meg a költőről és forradalmárról, az azt követő beszélgetés után pedig Glávits Bence táncos produkciójával helyezzük új megvilágításba mindenki Petőfijét.

Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/816940566434919

Részlet a könyvből: Szabó Borbála: Júlia Petőfije: https://www.pagony.hu/cikkek/koltovel-nem-jarnek-novella-antologia-beleolvaso-tilos-az-a-konyvek-szabo-borbala-julia-petofije


Interjú a kötet szerkesztőjévelhttps://www.pagony.hu/cikkek/koltovel-nem-jarnek-petofi-200-interju-grancsa-gergely-szerkeszto-tilos-az-a-konyvek-novella-antologia