Az Arany Medve-díjazott és további berlini nyertesek hamarosan a magyar mozikban!

A 73. Berlinalén Arany Medve-díjjal jutalmazott francia film, Az Adamanton (Sur l’Adamant), a zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját elnyert Tűzpiros égbolt (Roter Himmel), és a legjobb színészi teljesítményért járó Ezüst Medve-díjazott A méhek húszezer fajtája (20.000 especies de abejas) is a magyar mozikba kerül ősszel a Vertigo Média forgalmazásában.

A méhek húszezer fajtája

A 73. Berlinale versenyprogramjában szereplő három film is a Vertigo Média forgalmazásában kerül a magyar mozikba az ősz folyamán. Az Adamanton (Sur l’Adamant) című francia film elnyerte az Arany Medvét. A zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját kapta meg a Tűzpiros égbolt (Roter Himmel), míg a legjobb színészi teljesítményért járó Ezüst Medve-díjat A méhek húszezer fajtája (20.000 especies de abejas) nyerte el.

A fődíjas francia dokumentumfilm egy úszó pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól. A Párizs központjában, a Szajna folyón található speciális úszó intézmény egy speciális napközi a mentális zavarokkal küzdő felnőttek számára – erről forgatott filmet Nicolas Philibert. Az Adamanton várhatóan november 30-án kerül országszerte a magyar mozikba.

Az Adamanton

Cristian Petzold a kortárs német film egyik legjelentősebb alkotója. Korább filmjei, mint a Tranzit és a Hableány már láthatók voltak a magyar mozikban és a Berlinale versenyprogramjában. A rendező legújabb, Tűzpiros égbolt című drámája a fesztivál második legfontosabb elismerését, a zsűri nagydíját érdemelte ki. A párkapcsolati dráma négy emberről szól, akik egy balti-tengeri nyaralás során bent rekednek egy házban, miután a környéken tomboló erdőtüzek miatt csapdába kerülnek. A Tűzpiros égbolt várhatóan október 19-én kerül országszerte a magyar mozikba.

Tűzpiros égbolt

Újabb agrár témájú spanyol alkotás kapott rangos elismerést az idei berlini filmfesztiválon. Tavaly fődíjat nyert a narancsültetvényes családról szóló Alcarras, idén pedig A méhek húszezer fajtája kapott Ezüst Medve-díjat. Az alkotás a főszereplő Sofía Otero alakítása révén érdemelte ki a legjobb színészi teljesítménynek járó Ezüst Medve-díjat. A film egy méhészettel foglalkozó családról szól. A film főszereplője egy nyolcéves kislány, az ő szemén keresztül beszél az alkotás identitáskeresésről, női szerepekről, nőiességről. A méhek húszezer fajtája várhatóan december 7-én kerül országszerte a magyar mozikba.

Forrás: Vertigo Média

,