Megvan a 3. Téli Balaton-átúszás hivatalos időpontja!

A szervező, a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület, több szempontot mérlegelve és az előzetes időjárás előrejelzést figyelembe véve, március 3-át, pénteket jelölte ki a 3. Téli Balaton-átúszás időpontjára.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által kiállított, 14322-194/019-3/2023.vizir. ügyszámú vízi rendezvény engedélyben előírtaknak megfelelően, az OMSZ-szel történt egyeztetés eredményeként, az úszók legnagyobb biztonsága érdekében született meg a döntés, miszerint a 3. Téli Balaton-átúszás időpontja: 2023. március 3., péntek, 10:00, helyszíne: Szántódi Rév

Téli hidegvizes úszóesemények még kuriózumnak számítanak Magyarországon. Ebben az évben a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület a rendezvénysorozat hagyományait tiszteletben tartva és a nemzetközi sztenderdeket is figyelembe-véve szervezi meg a 3. Téli Balaton-átúszást Tihany és Szántód között, ahol az elő-versenyeken kvalifikált úszók 5 fok körüli vízben vállalkoznak az 1250 méteres táv teljesítésére. A teljes táv mellett lehetőség van fél- vagy harmad-távon is bizonyítani. A verseny kísérőrendezvényeként – a hideg egészségre gyakorolt pozitív hatásainak és a hidegadaptáció népszerűsítésére – a parton vezetett hidegvízi csobbanásra is lehetősége lesz az érdeklődőknek. A szervezők mobilszaunával, meleg teával, forró levessel is várják a nagyközönséget!

A Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület 2022. szeptemberében azzal a céllal alakult meg, hogy a hidegterápia ismert és bizonyított pozitív hatásait a hazai közösségekkel is megismertesse. A Hidegvíz Törzs mára Magyarország legnagyobb, közel 2000 főt számláló online közössége, mely heti rendszerességgel szervez hidegvízi mártózásokat, úszásokat. Egyértelmű célja a szervezetnek, hogy közösségi élmény keretében, biztonságos körülmények között rendezze eseményeit és minél szélesebb körben népszerűsítse ezt a napjainkban egyre népszerűbb tevékenységet. Az elért eredményeket kiválóan példázza, hogy a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület versenyzőjeként, Farkas Orsolya, az idén januárban megrendezett 5. Nemzetközi Jegesúszó Világbajnokságon korosztályos 4. helyezést ért el 50 m mellúszásban, és ezzel elsőként képviselte Magyarországot az IISA (International Ice Swimming Association) által szervezett világbajnokságon Franciaországban.

A samoënsi világbajnokság egyúttal jelentős sportdiplomáciai eredménnyel is zárult, hiszen nemzetközi jegesúszó versenyek hazai megrendezésének előkészítésében állapodtak meg a felek.

Az Egyesület mindenkit nagyon sok szeretettel vár a rendezvényen, ahol a résztvevőknek való szurkolás mellett az érdeklődök megismerkedhetnek a hidegvizes merülés alapjaival és lehetőség lesz annak a kontrollált, biztonságos keretek közötti kipróbálására. Hiszen – ahogy az Egyesület szlogenje is mondja: “Ebben benne kell lenned, hogy átéld!” 

Nemzetközi Hidegvíz Törzs egyesület 

https://www.facebook.com/hidegviztorzs

https://www.facebook.com/groups/313517429495194

Forrás: Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület