Közelítés – Artézi Galéria

Szerző: Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában ismét Laukó Pál képzőművész, kiállítás szervező rendezésében látható esztétikus, kiegyensúlyozott hangvételű kiállítás nyolc kortársművész műveiből.

Ahogy tőle már megszoktuk, többféle műfaj jelenik meg egyszerre: Drienyovszki János szobrászművész, Orient Enikő textilművész, Bodnár Imre grafikus művész, Györffy Sándor festőművész, Kádár Katalin festőművész, Láng Eszter képzőművész, Laukó Pál képzőművész, Tuzson-Berczeli Péter  festőművész. A hagyományos vászon, olaj vagy akril képek mellett elektrografikák és papírnyomatok is láthatóak, ami természetesnek tekinthető a mai magyar képzőművészet vizuális nyelvi sokféleségében.

A kiállított művek lényegében nonfiguratívnak, absztraktnak mondhatók, több közülük a geometrikus absztrakcióhoz köthető (Györffy Sándor, Láng Eszter), jellemzőek az érzékeny színek (Laukó Pál, Tuzson-Berczeli Péter), a fény fontossága (Kádár Katalin); Drienyovszki János faszobrai a magyar konstruktivista hagyományokat folytatja.

Bár ebben az ajánlóban elsősorban a kiállításra hívjuk fel a figyelmet, rendhagyó módon a megnyitóról is írunk néhány gondolatot. Láng Eszter képzőművész, művészeti író szakítva a hagyományokkal, nem állt ki a közönség elé és felolvasta az előre megírt szöveget, hanem  rögtönzött tárlatvezetéssel, minden kiállító művész munkájához odalépve bemutatta azokat igényes elemzéssel, személyes megfigyelésekkel, irányt mutató értelmezésekkel; így bevonva a közönséget a sokkal elementárisabb műbefogadási folyamatba.
Igényes katalógusban lapozgathatók a kiállított művek; az előszót Németh Géza festőművész írta, aki az Artézi Galéria művészeti vezetője is.

A kiállítás 2023.03.15.-ig látható.

Forrás: Artézi Galéria