Korai és kései romantika – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

Műsor:

Weber: A bűvös vadász – nyitány
Weber: Max áriája az I. felvonásból
Dohnányi: Szimfonikus percek
Mahler: IV. szimfónia

Közreműködik:

Pasztircsák Polina – szoprán, Nyári Zoltán – tenor

Vezényel: Farkas Róbert

Farkas Róbert © Gela Megrelidze

2023. március 3-án, pénteken, az előzetesen meghirdetett Gyász és vígasz című koncert műsora gazdasági okok miatt ELMARAD, helyette a fenti műsorral várja a közönséget a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Carl Maria von Weber (1786-1826) az opera műfaj történetének egyik meghatározó személyisége: a német opera megteremtője, akitől Wagner is sokat tanult. 1821-ben Berlinben mutatták be A bűvös vadász című operáját, amely fordulópont az operatörténetben. A műben egyszerű emberek szerepelnek — parasztok, vadászok —, magas hegyek, félelmetes szakadékok, romantikus erdők háttere előtt zajlik a cselekmény, amely szerelemről, féltékenységről és varázserejű alvilági hatalmak mesterkedéseiről szól. Igazi romantikus opera.  A Bűvös Vadász nyitánya bízvást tekinthető korát megelőző szimfonikus költeménynek.

Pasztircsák Polina © Giancarlo Pradelli

Az opera cselekménye a 17. században, Morvaország erdős hegyvidékén játszódik. Max, a fiatal vadász lövészversenyre készül, melynek az a tétje, hogy nőül veheti-e a fővadász lányát, Agáthát, akit régóta szeret. Kétségek gyötrik, vajon képes lesz-e a sorsdöntő győzelemre. Az ária és annak zenekari kísérete remekül kifejezik a fiatal férfi lelkében dúló vihart.

A műsor következő száma Dohnányi Ernő (1877-1960) Szimfonikus percek című műve, amely a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara alapításának 80. évfordulóján került bemutatásra, 1933-ban.  Ezen a hangversenyen csendült fel először Kodály egyik legnépszerűbbé vált műve, a Galántai táncok, Bartók Öt népdal feldolgozása zenekari kísérettel, és Dohnányi saját vezényletével a Szimfonikus percek – öt tételes műve.

Az est zárószáma, Gustav Mahler (1860-1911) IV. szimfóniája, amely a szerző Bécsbe való hazaköltözésének öröme jelenik meg.  Ez a mű a kedélyesség, a bécsi muzsika és az a fajta egyszerű költőiség, amely kedvenc versciklusára, A fiú csodakürtjére jellemző. 

Nyári Zoltán

Az est vendégművészei, Pasztircsák Polina – szoprán, a Simándy József Énekverseny megnyerése után Olaszországban tanult tovább Mirella Freninél, 2009-ben 1. díjat nyert a Genfi Nemzetközi Versenyen, azóta világszerte keresett énekes, és  Nyári Zoltán – tenor, aki gyermekkorában hegedült, később elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetemet és színészként tevékenykedett. 1998-ban Szolnokon mutatkozott be énekesként, majd a Budapesti Operaházban és több német város operaházaiban lép föl. Repertoárja közel 40 szerepet tartalmaz.

A hangversenyen Farkas Róbert vezényel, aki 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

A közel teltházas előadásra az oldalerkélyen van még néhány szabad hely.

Jegyek: https://mav.jegy.hu/program/weber-dohnanyi-mahler-farkas-robert-pasztircsak-polina-nyari-zoltan-e4-133729/808629

www.mavzenekar.hu