Egy 25 éves múlttal rendelkező műteremsziget dinamikái

Parallel alkotás, kreatív szimbiózis, kölcsönös felelősségvállalás. Hogyan néz ki 2023-ban egy kortárs, budapesti művészeti alkotó közösség bázisa? Mit jelent 25 éve közösségben alkotni és hogyan hat minderre az épített környezet, ami alkotó -és életteret biztosít minderre? Az Artus a kétezres évek elején vett birtokba egy hajdani újbudai gyárépületet, amit aztán sajátkezűleg újragondolva- és hasznosítva töltenek meg azóta is kortárs művészeti élettel. Ennyi év pedig olyan különös sajátosságokat teremt, amihez egyaránt hozzátesznek azok, akik a kezdetek óta jelen vannak, és azok is, akik csak néhány éve kapcsolódtak ehhez a sajátos organizmushoz.

A vizuális művészetek tengelyén dolgozó Artus lakók régre nyúló hagyománya, hogy minden évben egyszer összeállnak egy közös kiállítás erejéig. Ahogyan azonban magának a közösségnek sincsen szigorú esztétikai, vagy ideológiai összetartó elve, a kiállítás sem igazodik semmiféle előre eldöntött narratívához. Inkább egyfajta korlenyomat ez az aktuális évről: a művészek, az alkotások és az indusztriális kiállítótér sokrétű dinamikáiról. Kurátori rendezőelve a tematika szándékos elvetése. Párbeszéd teremtés kötöttségek nélkül, aminek kapcsán a véletlen összecsengések nyújtanak betekintést a kortárs budapesti művészlét egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb világába. Ahol a modern ipari örökségünk lágy ölén, a festészet, a szobrászat, a tervezőgrafika és a design is megtalálja a maga helyét.

„Ennyi év, akarva akaratlanul, már egy olyan múltat képez a folyamatos, intenzív működés eredményeképpen, ami az aktuálisról leválva, mint egy önálló bolygó kering körülötte, időnként árnyékot vet rá és egy nagyon speciális gravitációs viszonyban áll a stúdió mindenkori aktív jelenének magjával. Amivel minden egyes alkalommal szembesülünk, amikor közös megjelenésre kerül sor, hogy egy ilyen sokrétűen, több dimenzióban egymásra rétegződött létezés nagyon nehezen tematizálható” – Nádor Tibor, képzőművész, a legrégebbi Artus lakó.

kiállító művészek

Andrási Edina, Bálint Ádám, Csató József, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Király Gábor, Knyihár Bence, Nagy Géza, Nádor Tibor, Rabóczky Judit, Sinkovics Ede, Varga Virág

a kiállítást megnyitja

Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari karának elsőéves hallgatói, Design- és művészetmenedzsment MA: Dimitrov Nikoleta, Domokos Ferenc, Endrész Aliz, Kecze Zsófia, Tóth Lili

látogatható
március 11–28.

nyitvatartás

hétköznap 14–18 óra között, hétvégén előzetes egyeztetést követően

bejárat egyéb időszakokban

1116 Budapest, Sztregova utca 1.

web
http://www.www.artus.hu

facebook

https://www.facebook.com/events/3864767773750014

instagram

http://www.instagram.com/artus.galeria

,