„Hitem szerint” – Grecsó Krisztián „A Zene Showja” sorozatában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Nem először jártam a főváros közepén található Akvárium Klub NagyHalljában, és minden esetben egészen más-más hangulatú eseményekben volt részem. Függhetett ez persze az általam kiválasztott program sokszínűségétől, és a bennem zajló érzelmi folyamatoktól, attól milyen barátaimmal vagy éppen egyedül mentem. De Seidl Dénes műsorvezető és Dénes-Worowski Marcell karmester a MÁV Szimfonikus Zenekarral kiegészülve, aktív bevonásukkal mindegyik közül elválasztható, olyan élményt kínált, amely már-már élesen lehatárolható minden korábbi tapasztalatomtól.

© Steirer Máté

Az immár folyamatos sorozat keretében a főszereplő szervezők, a ZeneMűvek megálmodóiként olyan közszereplőket is bevonnak beszélgetőpartnerként, sőt egyes esetekben előadóként is az egész estés programjukba, aki valamilyen szállal kapcsolódni tud a zenei élményhez. Az, hogy ez leginkább érzelmeken keresztül történik, gondolom nem lep meg senkit. Hiszen a művészeti ágak bármelyikében születő hiteles alkotás ugyanott keletkezik az alkotóban, csak más-más érzékszerv által kelt érzeteket.

© Steirer Máté
© Steirer Máté

A 2023. február 15-én megrendezett, teltházas, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a ZeneMűvek és az Akvárium Klub rendhagyó komolyzenei talkshowján Grecsó Krisztián kortárs íróval találkozhatott a közönség.
Az interjú és a hangverseny műfajok ötvözeteként abból kaphatott ízelítőt a közönség, ami a legfontosabb, hiszen az író olyan fontos témákat érintett a – Mozart és Wagner mellett saját szövegeire áthallott zeneművek előadása között – Seidl Dénessel folytatott beszélgetés alatt, amelyek meghatározóak voltak céljai(nk) elérésében, az önismereti folyamatának stációiban. Ezen estek célja tehát, hogy a meghívott vendég személyes gondolataira a MÁV Szimfonikus Zenekar a klasszikus hangverseny-repertoár remekműveivel reflektál, teljes mértékben megvalósult most is. Mindezek mögött az író és kérdezőjének összehangolódása, a művész őszintesége vagy éppen rejtőzködése is szerepet játszott.
Azt gondolom, egy-egy ilyen este sikere nem csupán az akkor és most improvizált kérdés-feleleteken, de a felkészülésen is múlik. És ez a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjain, és a karmester önmagát is az önismeret ösvényén vezető hozzáállásán múlik. Nem is tudom, gondoltam-e arra valaha is, hogy egy karmester is ennyit gondolkozik önmagán, vagy az általa vezényelt dalok megszólalásának tökéletessége kielégíti.
Ezzel a garanciával ott és akkor, éppen Grecsó Krisztián énekével és versmondásával kiegészült komolyzenei élmény estek garantáltan emlékezetesek, és mindig más benyomást hagyva, nem múlnak el nyomtalanul. Lehet a februári esemény záró, szerelem tematikájú blokkja hozzájárul ehhez a benyomáshoz, de nem ezen múlt. A terem sajátossága még arra is lehetőséget adott, hogy amíg az író mesélt – a közönségen túl – a zenekari sávban elhelyezkedő zenészek arcán is lássam, ne csupán az előadásba fektetett koncentrációt, de az érdeklődést is a felmerülő témák iránt.

© Steirer Máté
© Steirer Máté

A  sorozat következő, március 8-án az Akvárium Klubban megrendezésre kerülő estjének a vendége Kovács András Péter KAP, a Karinthy-gyűrűs magyar humorista, író, a hazai stand-up comedy egyik képviselője lesz.

© Steirer Máté
© Steirer Máté

* A címadásban kiemelt „hitem szerint” szófordulat Grecsó Krisztián által hangzott el, többször is az est folyamán.

,