A MADI univerzum

„Azért kellett létrejönnie a MADI-formának, hogy a festészet felületét, amely évszázadokon át be volt zárva a keretbe, kiszabadítsa onnan” – mondta Carmelo Arden Quin, a mozgalom egyik alapítója.  A MADI nemzetközi művészeti mozgalom immár 77 éve tart. Február 24-től kiállítások, előadások és családi programok engednek betekintést ebbe a játékos és absztrakt világba.  Az ingyenes programsorozat a MADI Univerzum 77 című nemzetközi kiállítás megnyitójával kezdődik február 23-án este a Cervantes Intézetben, ahol február 24-én irodalmi-est, február 25-én pedig családi programok is várják az érdeklődőket. A tárlat február 24. és április 14. között látogatható.

A MADI némelyek szerint a mozgás (movimiento), absztrakció (abstracción), dimenzió (dimensión) és invenció (invención) szavakból alkotott betűszó, mások úgy vélik, az irányzat egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin nevének betűiből ered. A MADI nemzetközi művészeti mozgalom 1946-ban indult Buenos-Airesben, itt folyt le az első korszaka, a második az ötvenes évektől Párizsban és Nyugat-Európában zajlott, míg a harmadik, a kibontakozás ciklusa a kilencvenes évek elején, a közép-kelet-európai események beindulásával kezdődött, és hatással volt az egész világra. Ebben az időszakban 16 ország mintegy 150 művészének felajánlásával létrejött a magyarországi székhelyű Mobil MADI Múzeum. A Cervantes Intézet MADI Univerzum 77 című kiállítására ebből a kollekcióból válogattak. A megnyitó kísérőprogramja a MADI nemzetközi művészeti mozgalom egyik alapítójáról, Carmelo Arden Quinről szóló portréfilm, amely a XX. század művészettörténeti mozgalmait az alkotó személyén keresztül mutatja be. A filmben Arden Quin beszél latin-amerikai avantgárd mesteréről, Joaquín Torres Garcíáról is, aki 1930-ban Párizsban a „Cercle et Carré” művészeti mozgalom és folyóirat egyik megalapítója volt.

Február 24-én a MADI és az irodalom – kereteken innen és túl címmel Dr. Kutasy Mercédesz művészettörténész és filológus, az ELTE egyetemi docense tart előadást, melyben szó esik a MADI keletkezésének körülményeiről, az ezt övező esztétikai vitákról és Arden Quin magyarul eddig nem olvasható költészetéről. Február 25-én a legkisebbek is elmerülhetnek a MADI univerzumban. A családi délutánon a Saxon Szász János által feltalált geometrikus játékot, a Poliuniverzumot, valamint a PUSE oktatási módszertan ismerhetik meg az érdeklődők.

A programsorozat kiemelt eseménye még a IV. miniMADImax – A MADI hatása a geometrikus művészetre című nemzetközi kiállítás, ami március 2. és április 30. között tekinthető meg a Saxon Art Galérában. A MADI Univerzum 77 programok az Argentin Nagykövetség, a budapesti Cervantes Intézet, a Spanyol Nagykövetség, a MADI Mobil Múzeum, a Poly-Universe, a Saxon Art Galéria, a Szlovák Intézet és az ELTE szervezésében valósulnak meg.

MADI Univerzum 77

Helyszín: Cervantes Intézet

A kiállítás megtekinthető: 2023.02.24. és 2023.04.14. között

Kiállító művészek: Carmelo Arden Quin (UY, AR), Bányász Éva (H), Martin Blaszko (AR), Roland De Jong Orlando (NL), Marian Drugda (SK), Fajó János (H), Jean-Claude Faucon (B), Reale F. Frangi (I), Joël Froment (F), Ingo Glass (D), Octavio Herrera (VE), Sandy Hoffer-Johnson (USA), Cajsa Holmstrand (S), Viktor Hulík (SK), Vyacheslav Koleychuk (RUS), Josée Lapeyrère (F), Jaildo Marinho (BR), Mirsouko Mori (J), Salvador Presta (I), Marek Radke (PL), Torsten Ridell (S), Volf Roitman (UY), Sato Satoru (J), Saxon Szász János (H), Gloria Stafforini (AR), André Stempfel (F), Piergiorgo Zangara (I)

További információ: https://cultura.cervantes.es/budapest/hu/madi-universo-77/153399

http://mobilemadimuseum.hu/?page_id=3536

Forrás: Cervantes Intézet