Forgassatok némafilmet! A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony kiadó közös pályázata 10-18 évesek számára

Hosszú az út Kolozsvártól Casablancán át Hollywoodig. És mégis megtehető, ahogy Kertész Mihály, a később Michael Curtiz néven világhírűvé váló Oscar-díjas filmrendező meg is tette.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony kiadó közös pályázatot ír ki mindazon csapatok számára, akiket érdekel az irodalom, a film, a média világa és a történelem.

A pályázat 10-18 éves diákoknak szól, akik szeretnének kilépni egy kortárs regényen keresztül a némafilm világába, és Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regényéből  némafilmet! Forgatnának. Természetesen nem a teljes, szövevényes és különböző korokban játszódó történet alapján kell némafilmet forgatni, hanem a megfilmesítésre alkalmas fejezetekből, de bármelyik másik fejezet, részlet is választható.

Ajánlott fejezetek, melyek a pagony.hu oldalán, a pályázati kiírásban is elolvashatók:

Az első forgatási nap című fejezet

– „Eddigelé azt hittem” című fejezet  

A szövegrész kiválasztása után:

1) Össze kell állítani a stábot (legfeljebb 5 fő), hogy ki milyen feladtot lát el a filmforgatáson

2) Képes forgatókönyv készítése az irodalmi alapanyagból,  inzertek írása, és a fekete-fehér vagy színes némafilm forgatása.

A film hossza minimum 3, maximum 7 perc legyen.

3) Az utómunkák (zenei és képi vágás) elkészülte után az elkészült alkotást egy privát youtube csatornára kell feltölteni, töltsétek ki ezt az űrlapot és küldjétek el nekünk az elkészült alkotás linkjét a nemafilm@pagony.hu e-mail címre is.

Beküldési határidő: 2023. április 16., vasárnap éjfél

A díjazott alkotókat legkésőbb 2023. május 15-ig értesítjük.

Eredményhirdetés: 2023. május 27., szombat – Kristály Színtér – Margitsziget (A Pagonyfeszt keretein belül)

A zsűri tagjai: Zágoni Balázs (író, rendező), Kurutz Márton (NFI – Filmarchívum, gyűjteményi menedzser, a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum közös “NÉMAFILMHEZ FILMZENÉT!” zeneszerzői pályázatának állandó zsűrije), Kerékgyártó Yvonne (NFI – Filmarchívum, kreatív koordinátor, filmrendező)

A díjazottak értékes Pagony könyvcsomagot, Klassz program ajándékcsomagot és Filmio előfizetést kapnak, valamint a legjobb filmek a nagyközönség számára is láthatóvá válnak majd.

Minden egyéb információ: https://www.pagony.hu/cikkek/forgassatok-nemafilmet-palyazat-10-18-eveseknek-nemzeti-filmintezet-filmarchivum-pagony-kiado

További érdeklődés: nemafilm@pagony.hu

,