Egyéves a PhotoLab fotóművészeti kiállítótér

A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelye egy éve, 2022. február 12-én nyitott, a Vajda Múzeumban. Immár több évtizede, más művészeti ágak mellett a fotóművészet is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában, amit a kiállítóhely nagy sikerű tárlatai bizonyítottak. Az első évben Szentendréhez kötődő, kiváló fotográfusok hosszú távú fotóprojektjeiből válogatott a PhotoLab művészeti vezetője, Kopin Katalin.

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos kiállítását láthatták a látogatók. Idén áprilisban indul az évad – a Ferenczy Múzeumi Centrum elgondolkodtató, lebilincselő, magával ragadó fotókkal, kiállításokkal várja a látogatókat 2023-ban is. Regős Benedek, Hajdú D. András és Dóka Béla egyéni kiállítása nyílik a PhotoLab-ban.

Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai – megnyitó
Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai – megnyitó
Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai – megnyitó

A kiállításokhoz most is szakmai előadások, tárlatvezetések, filmvetítések, nyári fotótáborok kapcsolódnak. A tárlatok mellett a kiállítóhely olvasó-beszélgető nappali terében a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyülhetnek el az érdeklődők a fotográfia világában és az alkotókkal készült videóinterjúkat nézhetik meg. A közönségből közösséggé formálódó, egyre bővülő baráti kör újra és újra visszatér ide, mert itt megoszthatják egymással gondolataikat és személyesen találkozhatnak az alkotókkal.  A kiállításokkal egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, 2022-ben 23 fotográfia került be a múzeum gyűjteményébe vásárlás és ajándékozás útján.

Deim Balázs Passing Time megnyitó © Bacsi Róbert László
Deim Balázs Passing Time megnyitó © Bacsi Róbert László
© Bacsi Róbert László

A PhotoLab tárlatai bekerültek a hazai legjobb kiállítások előkelő toplistáira:

Punkt.hu

TOP25 – Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

https://punkt.hu/2023/01/02/top25-ezek-voltak-2022-legfontosabb-hazai-fotokiallitasai/?fbclid=IwAR2iPHIJvwV021a31l51ghjnTC9v9SdedGQxNq8lzVEmocLb_DDnkw0zf3s

Kultura.hu

Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

https://kultura.hu/ezek-voltak-2022-legfontosabb-hazai-fotokiallitasai/

Kulter.hu

2022 kultkiállításai top 10

https://femuz.hu/

https://femuz.hu/wp-content/uploads/2023/02/PhotoLab-information-english.pdf

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

Forrás: Ferenczy Múzeum

,