A lengyelek – született konspirátorok? 

Erre a kérdésre keresi a választ A földalatti állam hagyományai a lengyel történelemben című előadás, amely a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésével kerül megrendezésre a januári felkelés kitörésének 160. évfordulója alkalmából.  

Lengyelország 1795-ben veszítette el függetlenségét, területei a környező nagyhatalmak – Oroszország, Poroszország és a Habsburg Birodalom között kerültek felosztásra. Az önállóságát elvesztett lengyel nemzet szabadságharcai az egész 19. századot átszőtték. Köztük az egyik legjelentősebb az úgynevezett januári felkelés volt. Az Orosz Birodalom ellen indított szabadságharc 1863. január 22-én tört ki, és 1864 április-májusáig tartott. Ugyan a függetlenség visszanyerését csak 123 évvel később, az I. világháború után sikerült kivívni, az ország felosztottsága alatt szerzett konspirációs tapasztalataikat a lengyelek a történelem későbbi, nem kevésbé drámai fejezetei során tudták érvényesíteni. A legjobb példa erre a második világháború idején létrehozott lengyel földalatti állam. Tapasztalataikból a kommunista diktatúra folyamán is tudtak meríteni. 

Időpont: 2023. február 16. (csütörtök), 18.00 óra 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.  

A vendégeket Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszönti. 

Előadást tart Wojciech Frazik, a Nemzeti Emlékezet Intézete krakkói részlegének munkatársa. 

A korlátozott férőhely miatt kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken található nyomtatvány kitöltésével jelezze: https://forms.gle/dX5SPvKVNozXHsvw8 

Az előadáson magyar-lengyel tolmácsolást biztosítunk. 

Az 1863-as januári felkelés a festővásznon – Az eseményhez kapcsolódóan a Lengyel Intézet kiállítótermében egy válogatás kerül bemutatásra a felkelést feldolgozó 19. századi kiváló lengyel festők – Józef Chełmoński, Maksymilian Gierymski, Artur Grottger, Juliusz Kossak, Jan Matejko és Stanisław Witkiewicz képeinek másolataiból.  

Az 1863-as januári felkelés a lengyel művészetre is hatást gyakorolt, művészek több generációja számára nyújtott inspirációt. Sokuk életében valóságos esemény volt. A felkelésben közel negyven művész vett részt, többnyire festők, köztük Maksymilian Gierymski, akinek két képe is szerepel a válogatásban. 

Forrás: Lengyel Intézet