„Tündöklő valóság” – A csendből élni – Blaskó Sándor kiállítása a Párbeszéd Házában

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

Március 18-ig látogatható a Párbeszéd Háza Faludi Galériájában a Vácott született, a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán diplomázott művész, Blaskó Sándor szobrászművész kiállítása. A két nemezkészítő – Blaskó Marcella és Kata  – alkotásaival közösen összeállt, „A csendből élni” címet viselő tárlatot február 10-én este Kátai Piroska Sella és Sajgó Szabolcs SJ nyitotta meg.

A tíz évvel ezelőtt a Magyar Művészetért Díjjal jutalmazott alkotó így nyilatkozik saját, fából és agyagból készített munkáiról: „Szobrászatomban az eredendő, tiszta művészetre törekszem. Az ősi magyar hitvilágot igyekszem megérteni s képileg pontosan kifejezni.”

Azok, akik a Palotanegyedben jártukkor időt szánnak a szobrászművész alkotásainak a megtekintésére, pontosan ezzel a tiszta önkifejezésen alapuló, mély hitben gyökerező élményben részesülnek. Az, hogy mindennek a Párbeszéd Házában található, több mint száz éves kápolna ad otthont, megkoronázása a kiállítás mondanivalójának. Jómagam sem először éreztem azt, megpihenek, a belső csendemre találok ezek között a falak között.

Ahogy Sajgó Szabolcs SJ köszöntő beszédében ezt összefoglalta: „Nem értéksemleges helyen” találkozhat az érdeklődő ezekkel az alkotásokkal. „A sokféle keresztény művészet közül – emelte ki a jezsuita szerzetes – ma ritkán látott megjelenítése ez a tündöklő valóságnak.” És igen, ez tündöklő valóság az, amely Blaskó Sándor finom, letisztult, mégis határozott vonalvezetésén, annak felismerhető jegyein keresztül minden kiállított alkotásán visszaköszön.

A megnyitó műsorában Tímár Sára Junior Prima díjas énekes és Hargitai-Halász Lehel furulyaművész közreműködött.

A kiállítás – február 25. és március 5. kivételével – 2023. március 18-ig látogatható, minden nap 15 és 18 óra között.

Az aktuális nyitvatartásról a parbeszedhaza@jezsuita.hu email címen érdemes érdeklődni.