Magyar idolok és költők párhuzamos élete egy könyvben

Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet, és rajta keresztül jól ismert magyar művészek, élsportolók, közéleti személyiségek életét mutatja be a vers szerzőjével párhuzamban Lutter Imre Valentin-napra megjelenő könyve, amelynek középpontjában a szeretet témája áll.

Február 13-án, hétfőn este 6-tól, a szerelmesek védőszentjéről elnevezett Bálint napjának előestéjén mutatják be Budapesten, a MáraiKult nagytermében Lutter Imre új, szeretetről szóló könyvét. Az eseményen ott lesz a kötetben is szereplő Juhász Anna, aki a szerző mellett Beregi Péterrel, Hajdu Steve-vel és Katus Attilával beszélget majd, miközben a kötet versei közül is előad Lutter Imre. Az albumszerű könyv, amely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelenik meg, s amely 320 oldalon keresztül, 25 ismert ember ismeretlen történetét tárja az olvasó elé, megmutatja a sorsfordító verseket és a költők személyes kötődésű emlékeit is. Mert. ahogy az előszó fogalmat: „Mindenkinél adódhat olyan helyzet, amikor a vers segít: Petőfi, Ady, Radnóti, József Attila, Tóth Árpád, Kosztolányi, Pilinszky. Amikor egy vers kimozdít a mélypontról, és megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül.”

Miközben a könyv alapja Lutter Imre Sorok között című népszerű tévéműsora, amelynek online változata Soron kívül címmel fut, mégsem egy átlagos interjúkötet, annál sokkal több. A kedvelt, gyakran idolnak tekintett színészek, zenészek, énekesek, sportolók, újságírók, humoristák, médiaszereplők életének legféltettebb titkairól is lerántja a leplet, csak hogy kiderüljön, mennyire hasonló lehet az életük bárki máséhoz, mi több, a kötetbe zárt költőkéhez. Könnyekig vicces és megrázó jelenetek játszódnak le az olvasók előtt, mialatt a vendégek őszintén vallanak érzelmeikről, arról, hogy miért ragaszkodnak számukra fontos emberekhez, és miért viseli meg annyira őket a lélektől lélekig tartó hosszú, néha áthidalhatatlan távolság. Nem ritka, hogy elszakad a cérna, miközben a múlt és a jelen találkozik bennük és a versekben. Megismerjük a vendégek legmeghatározóbb gyerekkori élményeit, szóba kerül a szülőkkel és a gyerekekkel való kapcsolat, szakmájuk kulisszatitkai és a gyakran eltitkolt érzelmek is. Szerelmek, barátság, hit, közélet, hétköznapi játszmák, küzdelmek, kitaszítottság, megalkuvás, terror, revans, család, együttlét, s az ezekből fakadó érzelmek kerülnek fókuszba, miközben az is világossá válik, hogy a költészet nem az elitkultúra része, hanem a hétköznapok lenyomata. Az aranymetszésben mindenkinél ott a szeretet, a szerelem és a család, ideértve a szövevényes házastársi, élettársi kapcsolatokat, a hirtelen jött fellángolásokat, a reménytelen vágyakat, a családi kötődéseket – a szeretet legmélyebb emberi megnyilvánulásait.

A 25 ismertség, aki helyet kapott a könyvben: Al Ghaoui Hesna, Bagi Iván, Balázs Klári, Beregi Péter, Besenyei Péter, Ceglédi Zoltán, Dés László, Falusi Mariann, Geszti Péter, Gubás Gabi, Hajdu Steve, Jakupcsek Gabriella, Juhász Anna, Kálid Artúr, Katus Attila, Kovács András Péter, Miklósa Erika, Pásztor Erzsi, Rakonczay Gábor, Sváby András, Szabados Ágnes, Szabó Győző, Szentgyörgyi Rómeó, Törőcsik Franciska és Várkonyi Attila.

A költők között ott találjuk Petőfi Sándort, Ady Endrét, Juhász Gyulát, József Attilát, Kosztolányi Dezsőt, Dsida Jenőt, Radnóti Miklóst, Pilinszky Jánost vagy Szabó Lőrincet, a külföldi szerzőknél Shakespeare-t és Szergej Jeszenyint, a kortárs szerzőknél többek között Juhász Ferencet, Grecsó Krisztiánt, Sztevanovity Dusánt, Terék Annát, Győrfi Katát, Zalán Tibort, Turczi Istvánt és Szabó Balázst.

A könyv önmeghatározása szerint ismert emberek ismeretlen történeteit kapjuk versekkel, ezáltal Lutter Imre könyve „ajándék magadnak vagy másoknak”. A könyvbemutatón a vendégek dedikálnak is. Az esemény közösségi oldala itt érhető el: https://fb.me/e/2goIfXy2P – a részvétel ingyenes, és regisztrációhoz kötött, itt lehet regisztrálni: https://www.lira.hu/landings/sorok_kozott_20230206/