„A mások tapasztalata” – ANYA-E VAGY a MáSzínházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Alig fél éve volt a bemutatója annak az igazán egyedi, Huzella Júlia előadásában látható monodrámának, amelynek a Bakáts téri MáSzínház ad otthont. Az anyaságnak már-már abszurd, olykor naturális módon egy felvonásban keresztül görbe tükröt feltartó előadás születése is rendhagyó, annak szövegkönyvét ugyanis Róbert Júlia gondolta tovább az alkotók személyes élményei alapján.

© Oláh Gergely

Az így kikerekedett több ember tapasztalata által „egyemberként” lecsapódó történet valódiságát a közönség reakcióiban lehet mérni. És az tűpontosan visszatükrözi az alkotói szándék hitelességét, valódiságát. Az egyfelvonásos előadás sikerének kulcsa így nem „csupán” Huzella Júlia intuitív, ugyanakkor természetes előadásmódján, de a személyes, mégis minden kisgyermek közelében élő egyén közösségi élményén is alapul. A történet pont olyan, amilyen az életben. Nem több, nem kevesebb. Nem torzítja el a kronológiailag is kiszámítható eseményeket és/vagy személyeket. Azt hiszem a 21. század ezen időszakában már ezzel a jellemzővel többet tesz közösségéért, a mainstreem kereketeket meghaladja.

© Oláh Gergely

Az előadás ajánlójában némi daccal felsoroltak is ezt támasztják alá:

„ANYA-E VAGY?

Nyilván igen, hiszen boldogan felkiáltok az utcán, ha nínós autót látok… gyakran érzek kakiszagot, akkor is, ha nincs… hangosan jelzem a zebránál, hogy zöld, aztán rájövök, hogy egyedül vagyok… a WC ajtaját automatikusan nyitva hagyom, sajnos a nyilvánosakét is… ringatom a bevásárlókocsit… és még folytathatnám, de a többiről nem szoktak beszélni. Miért nem? Én csak azért is elmondom!”

© Oláh Gergely

Az aprócska, többfunkciós teret úgy tölti be a színésznő alakításaként életre keltett anya, hogy attól minden hasonló tapasztalaton átment ember felszabadultabb lesz. És az ember szó használata itt nem véletlen. A terhesség okozta testi – és igen, lelki – változásokat leszámítva nem kell ahhoz nőnek, anyának lennie a közönség tagjainak, hogy felismerje saját érzelmeit. Hiszen a szülői szerepének túl minden kapcsolatunkra jellemzője az a felelősségvállalás, amely az anyaság sajátja is. Így a humort sem nélkülöző előadást mindenki át kell tudja érezni, akkor is, ha egészen mást gondolt az anyaságról. Az, hogy ehhez a nyitottság tulajdonságával is rendelkeznie kell mindenkinek nem kérdés azok számára akik a MáSzínház társadalmi szerepvállalásával tisztában vannak. Olyan – sajnos sok tekintetben egyedülálló – alkotóközösségről van ugyanis szó, akik a sérülékeny csoportokat felkarolják. 

https://mas-zinhaz.hu/eloadas/anya-e-vagy

© Oláh Gergely