Román koprodukciók a IX. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BDIF)

A Budapesti Román Kulturális Intézet együttműködő partnere a 2023. január 21–29. között a Cinema City Mammut II.-ben zajló IX. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak (BDIF). A versenyprogramban két román korprodukció is szerepel: Túl közel és Alis és én.

A fesztivál vetítéseit közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetés követi, amelyen részt vesznek a filmek rendezői és szereplői.

Túl közel (Too Close, rendezte Püspök Botond) – 2022, Nagyszebeni Dokumentumfilm Fesztivál: Fődíj; 2022, Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál: Legjobb nemzetközi dokumentumfilm. Egy Kolozsvár környéki kis faluban Andrea egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttatta. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a konzervatív közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.

Producerek: Luna Film (Románia) és Spot Productions (Magyarország)

Filmadatlap és jegyvásárlás: https://bidf.hu/movies/show/537

Alis és én (rendezte Clare Weiskopf és Nicolás van Hemelryck), kolumbiai–chilei–román koprodukció. Díjak: 2022, Berlinálé: Oso De Cristal; 2022 Sheffieldi Film Feszívál: Ifjú Kritikusok Díja; Guadalajara Filmfesztivál: legjobb egészestés dokumentumfilm. A film azok életét tárja fel, akik egy olyan közegbe születnek, akik számára nem sok lehetőséget nyújt az élet. Két tizenéves lány, akik nemrégiben még Bogota utcáin éltek, egy terápiás foglalkozás során életre keltenek egy képzeletbeli barátnőt, Alis-t. Egymásba fonódó gondolataikból kirajzolódik Alis személyisége: feltárva múltbeli tapasztalatait, álmait és szenvedéseit. Az ártatlan játék a pokol bugyrait tárja fel. A sugárzó arcok a sötét világ mélyére kalauzolnak minket, oda, ahol ők éltek egykor, hogy azután az erőszak körforgását megtörve egy szebb jövő reményében újjászülethessenek.

Producer: Radu Stancu

Filmadatlap és jegyvásárlás: https://bidf.hu/movies/show/333

A BDIF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyike Európa legrangosabb tematikus fesztiváljainak, a világ legjobb dokumentumfilmjeinek seregszemléje az alkotók részvételével. A meghívott filmekről és a díjakról a világ filmművészetének neves alakjaiból álló tekintélyes nemzetközi zsűri dönt.

A fesztivál részletes programja itt található: https://bidf.hu

,