Különleges szombati nyitvatartás Uray-Szépfalvi Ágnessel január 14-én

Az INDA Galéria 2023. január 14-én, szombaton különleges nyitva tartással vár minden érdeklődőt!

© Simon Zsuzsanna

11 és 14 óra között Uray-Szépfalvi Ágnes várja a látogatókat és vezeti körbe az érdeklődőket az És most…? megmentők, áldozatok, menedék című kiállításán.

12 órától Topor Tünde és Winkler Nóra tartanak közös tárlatvezetést, melyre szeretettel várunk mindenkit! 

*  *  *  *  *  *  *

Azoknak, akik lemaradtak a kiállításhoz kapcsolódó eddigi programjainkról, vagy csak újra átélnék, örömmel osztjuk meg újra a 2022. november 30-i megnyitón készült felvételt, (megnyitotta: Tatai Erzsébet), valamint a 2022. december 14-i tárlatvezetésről készült felvételt, melyen Oltai Kata művészettörténész beszélgetett Uray-Szépfalvi Ágnessel.

Uray-Szépfalvi Ágnesnek a 2002-től a máig terjedő időszakban készült, eddig nem, vagy csak igen kevésszer bemutatott munkáiból válogat az INDA Galéria négy termére kiterjedő tárlat.
 
Ahogy a kiállításnak az egyik kiállított munkától kölcsönzött címe (És most…?, 2005), úgy az abban szereplő festmények, rajzok és videók is demonstrálják az Uray-Szépfalvi kézjegyének számító tematikus jellegzetességet: az „…eddig rendben, értem, hogy jutottunk ide. De hogyan tovább, innen hová?”, illetve az „Akkor ez volt, oké. És most mi van, mi lesz?” kérdéseit. Az állóképek helyzetek: ismert vagy ismerősnek tűnő történetek kimerevített pillanatai. Direkt, vagy művészettörténeti referenciákon keresztüli indirekt mitologikus és biblikus utalásoktól a filmművészet klasszikusaiig terjedő szüzsék, parabolák, allegóriák, személyek átvezetései a mába, érvényességük újraértelmezése (vagy az arra való rákérdezés), megerősítése, mai kontextusba helyezése. Például vajon mennyire lényegi természete Krisztusnak a neme (Vacsora, 2007)? És vajon honnan, milyen tájból és melyik korból hozza elénk a bárányt a félig kihajtott inggalléros fiú (Fiú pásztor, 2022)?
 
Bár néhány jelenet főszereplői férfiak, vagy inkább férfivá még nem érett, serdülő fiúk, a kiállítás vezérmotívuma a női szerep, a hol magasztos, hol banális, hol tragikus, hol komikus helyzetekben megjelenő nő. És ahogy Uray-Szépfalvitól megszoktuk, a látásmódokat, a megmutatás formáit is az álló- és mozgóképes technikák klasszikus festészettől a filmművészetig terjedő skáláján váltogatja következetesen, és magától adódó természetességgel. 

Kurátor: Kozma Zsolt 

A kiállítás megtekinthető 2023. január 27-ig, keddtől péntekig, 14-18 óráig (vagy előzetes bejelentkezéssel).