A magyar kultúra napja: Himnusz 200 – Egy vers kétszáz története

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata különleges évfordulóval indítja az újesztendőt. A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban – éppen 200 éve – ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Két évszázad múltán pedig ma már minden idők egyik legfontosabb magyar verse Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza.

Kölcsey Ferenc – Fotó forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum

Vajon mennyire ismerjük a ma már kívülről fújt sorok történetét és eredeti tartalmát? Miben különbözik a Himnusz szövege Kölcsey más munkáitól? Milyen üzenete volt a versnek a maga korában és mit üzen nekünk ma? A zenés irodalmi előadáson Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetőjével beszélget a versről és a hozzá kapcsolódó zeneművek keletkezéséről, Erkel Ferencről, a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatról.

A Himnusznak azonban legalább kétszáz élete van. Ahány értelmezés, annyi fókusz. Az Aposztróf vendége lesz egy kivételes sportoló, aki a világ legjobbjának járó elismerésként hallgathatta a dobogó legfelső fokán, de kifaggatják a színművészt is, akinek a Himnusz a munkájával is egybeforr.

A magyar kultúra napja
Himnusz 200 – Egy vers kétszáz története
(január 22., vasárnap, 15:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem)

Közreműködők:

Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője
Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó
A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei
Szervét Tibor, színművész

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/himnusz-200-egy-vers-ketszaz-tortenete

Forrás: Várkert Bazár