Stuller Gyulával nyitja az új évet az Anima Musicae

Az Anima Musicae Kamarazenekar ezúttal is a világhírű magyar hegedűiskola egyik legkiemelkedőbb képviselőjét hozza el Stuller Gyula személyében január 13-án, a Nádor Terembe. Több mint 30 éven át volt a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestere, az Animato sorozat keretében pedig a Kamarazenekar vendégeként hallhatja a közönség Stuller Gyulát, a Svájcban élő magyar hegedűművészt.

Az Animato-bérlet harmadik koncertjén – Szabadi Vilmos és Kállai Ernő nagysikerű produkciói után – Stuller Gyulával lép színpadra az együttes a Nádor Teremben. A hazai publikum számára ismét különleges zenei pillanatokat ígér a kamarazenekar, annál is inkább, mivel a kiváló hegedűst ritkán hallhatják a magyarországi koncerttermekben.

Stuller Gyula és az Anima Musicae Kamarazenekar nem először adnak közös koncertet, szakmai kötelékük több ponton is csatlakozik: az együttes művészei, Borsos Kata és Kovács Adél egyetemi éveik alatt a pedagógusként is lenyűgöző művésznél tanultak Svájcban. A sorozat korábbi vendégkoncertmesterei közül nehéz kiemelni bárkit is, hiszen egytől egyig zseniális zenészek, azonban Stuller Gyula művészetében különösen ritka kincs, ahogyan a magyar és a nemzetközi komolyzenei tradíciók találkoznak.

Elég csak megemlíteni néhány legendás tanárt, akik mesterei voltak: Halász Ferenc, Végh Sándor, Pauk György, Varga Tibor, Nathan Milstein. A Szigeti Verseny díjazottjaként fiatalon meghódította Európa legjelentősebb koncerttermeit, szólistaként és kamarazenészként egyaránt nagy sikereket ért el. Koncertmesteri tapasztalatait is a legnívósabb zenekaroknál gyarapította: svájci versenygyőzelme után Varga Tibornak köszönhetően a Detmoldi Kamarazenekar, később pedig a Lausanne-i Kamarazenekar koncertmestereként tevékenykedett több évtizeden keresztül. Különleges pedagógiai érzékére is Varga Tibor figyelt fel, akinek Stuller Gyula később asszisztense lett, majd Svájc legjelentősebb zeneművészeti intézményeiben, Fribourgban, Sioanban és Lausanne-ban is tanári állást kapott. Növendékei a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek, és rendszerint a legjelentősebb nemzetközi zenei versenyek díjazottjai.

© Anima Musicae

A január 13-i koncert a műsor tekintetében is különleges élményeket tartogat a hallgatóság számára: ritkán hallható, sokszínű magyar művek mellett a kamarazenekari repertoár egyik legismertebb műve is felcsendül. A hangverseny Bartók Román népi táncaival kezdődik Stuller Gyula vezetésével, majd Farkas Ferenc Arie e Rondo all’ungherese című művében szólistaként hallhatják a hegedűművészt, G.Horváth Lászlóval kiegészülve. Ezt követően – visszatérve a koncertmesteri székbe – Veress Sándor Négy erdélyi táncát adják elő, a szünet után pedig Csajkovszkij méltán népszerű C-dúr Vonósszerenádja csendül fel. A zenekar szintén visszatérő vendégként köszöntheti a hegedűművész feleségét, Yukari Shimanukit, aki ezúttal nem szólistaként, hanem az együttes brácsa szólamában fog játszani.Az Anima Musicae Kamarazenekar ezúttal is a világhírű magyar hegedűiskola egyik legkiemelkedőbb képviselőjét hozza el Stuller Gyula személyében. Legyenek részesei a különleges alkalomnak az új év első koncertjén, január 13-án 19 órakor a Nádor Teremben.

Jegyeiket online is megválthatják: https://www.jegy.hu/program/vendegsegben-az-animanal-animato3-stuller-gyula-es-az-anima-musicae-136753/841933