Isten – Vitaszínházi bemutató készül az Örkényben

Megtartotta soron következő nagyszínpadi premierjének olvasópróbáját az Örkény Színház: Ferdinand von Schirach Isten című vitaszínházi művének Mácsai Pál rendezte magyar nyelvű bemutatójára február 10-én kerül sor.

© Horváth Judit

Ferdinand von Schirach darabjában egy hetvenöt éves, ötven év házasság után a feleségét elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. Az orvos vonakodik, ezért a férfi –  ügyvédje segítségével – nyilvános vitát szervez, hogy orvosszakértők, jogászok, és az egyház képviselőinek véleménye mentén döntsenek arról, teljesítheti-e, teljesítenie kell-e háziorvosának a férfi utolsó kívánságát.

© Horváth Judit

Az előadásban a nézők véleménye is teret kap. A Terror szerzőjének új darabja, az Isten a magyar jogrendre alkalmazva, és az elmúlás mindenkit érintő problémakörének hazai gyakorlatát is érintve a nagy sikerű németországi bemutatók után itthon az Örkényben látható először, folytatva színházunkban az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását.

© Horváth Judit

A bemutatót megelőzően, január 21-én, 15 órától olvasópróba-demó keretében találkozhatnak a nézők az előadás stábjával, január 30-án, 19 órától pedig nyílt próba formájában kaphatnak betekintést az alkotói folyamatokba. Ezekre az alkalmakra, illetve az előadásokra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, az orkeny.jegy.hu oldalon.

Ferdinand von Schirach

ISTEN

Fordította: Nagy Klaudia

A darabot magyarországi szakértők bevonásával hazai színpadra alkalmazta Varga Zsófia és Mácsai Pál.

Játsszák: Máthé Zsolt, Gálffi László, Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Vajda Milán, Kerekes Éva, Csákányi Eszter, Csuja Imre

Rendező: Mácsai Pál

Dramaturg: Varga Zsófia

Rendezőasszisztens: Laky Diána

Ügyelő: Sós Eszter

Súgó: Horváth Éva

Az előadás a GUSTAV KIEPEHNHEUER Bühnenvertrieb, Berlin és a MAYER-SZILÁGYI Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jött létre.