Sírás nevetésig 🥲 | Megnyílt a Trafó Galéria új kiállítása

Új kiállítás nyílt a Trafó Galériában. A Sírás nevetésig olyan művészek munkáit mutatja be, akik a humort tűzik zászlajukra, miközben megbirkóznak az élet nehézségeivel.

A művészek a humort nem csak egyfajta megküzdési mechanizmusként alkalmazzák, hanem a befogadókkal való kapcsolatteremtés eszközeként is. Játékos módon csábítanak bennünket egy olyan mentális térbe, ahol a mindennapi, ismerős referenciáink idézőjelbe kerülnek, elhomályosulnak, lelepleződnek vagy egyenesen szürreálissá válnak. A humor segítségével újra és újra félrevezetik az érzékelésünket mindaddig,  míg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egészen új nézőpontból vizsgálódunk, új lehetőségekre váltunk nyitottá.

A kiállításon résztvevő művészek figyelme egy egyszerű, zavarba ejtő elpirulástól a nagyvállalatok testi egészségünkre és közérzetünkre gyakorolt hatásán át a közösségi média nyomásáig és az életben való érvényesülés nyomasztó terhéig is kiterjed.

Látogatáskor egy karakteres, immerzív térbe lépünk; a színterápiából, a kórházi építészetből és a játszóházak esztétikájából inspirálódó színdús helyiség azt a kettősséget visszhangozza, ami a műveket is jellemzi: egyszerre szórakoztató és gyötrelmes. A tér középpontjában álló moziterem körül a kiállítás meditatív vagy őrjítő körkörös sétákra invitálja a látogatókat, miközben a falakból csapolható italok némi megnyugvással szolgálhatnak számukra.

A kiállítás a Trafó Galéria és a hágai 1646 Experimental Art Space együttműködésében valósul meg. Az 1646 programja olyan alkotókat mutat be, akiknek a művészeti praxisa elsősorban a fikció, a bonyodalom és a humor stratégiáira épül – céljuk, hogy műveiken keresztül párbeszédet kezdeményezzenek, és alternatív nézőpontokat mutassanak fel. Szerint a világról való tudás alakításának alapvető eszköze a fikció; a komplexitás, az ellentmondás és a paradoxon.

Látogatható:  2022/12/17 – 2023/02/12

Kiállító művészek: Afra Eisma, Ghita Skali, Marnix van Uum, Shana Moulton, Pauline Curnier Jardin, Carmen Roca Igual

Kurátorok: Johan Gustavsson & Clara Pallí Monguilod

A Trafó Galéria nyitvatartása:
Szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton: 16:00 – 19:00 (nagytermi előadásnapokon: 16:00 – 22:00)
Vasárnap: 10:00 – 14:00
Hétfőn és kedden: zárva

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza