Hegedűs a háztetőn – és a Nagyszínházban

Megtartotta az idei év utolsó olvasópróbáját a Szegedi Nemzeti Színház, ezzel elindult 2023 első nagyszabású bemutatója, a Hegedűs a háztetőn próbafolyamata. A világ egyik legnépszerűbb musicalét március 17-től Barnák László rendezésében láthatja a Nagyszínház közönsége.

Borovics Tamás

Barnák László főigazgató az olvasópróba elején kitért arra, hogy kevés aktuálisabb történet van napjainkban, mint a Hegedűs a háztetőn, ami ráadásul nagy jelentőséggel bír a színház életében, 1986 októberében ugyanis ezzel a produkcióval indult a felújított teátrum új évada. Főszerepben akkor Király Levente, majd Gregor József volt látható, a nagy elődöket pedig Tevjeként ezúttal Borovics Tamás követi.

Czene Zoltán, Hajdú Anita, Barnák László

Aktualitása mellett azonban nem a politizálás a cél, a darab emberi sorsokat mutat be és számos kérdést vet fel a hagyományok tiszteletével és az azokkal való szembefordulással kapcsolatban. Vajon képesek vagyunk nyitottsággal állni egymáshoz és elfogadni olyan döntéseket, amiket nem mi hoztunk meg?

A stáb

„Kényelmetlen, ha kimozdítanak a komfortzónánkból, pedig a változás a mi sorsunkat, a közösség sorsát és a világot is előremozdíthatja” – fogalmazott a főigazgató, akinek rendezőként a közvetlenség, az összetartozás érzésének erősítése a célja a színészek és a nézők között.

Szemenyei János, Szegezdi Róbert

A musicalt hatalmas stábbal, grandiózus látványvilággal állítják színpadra az alkotók Varsányi Anna díszlet- és jelmeztervei alapján, Hajdu Anita koreográfiájával, Hermann Szabolcs zenei vezetésével. A szegedi társulatot vendégművészként kiegészíti az elmúlt évek sikerprodukciója, a Valahol Európában néhány gyerekszereplője és Szemenyei János.

Varsányi Anna

Az önkormányzati fenntartású intézmények kötelező bezárása miatt az eredetileg február 4-re tervezett bemutató március 17-re tolódott, a következő időszakban pedig a Pick Szeged Zrt. nagylelkűen a Maros utcai épületében, a DanceFloor Tánciskola termében biztosít helyszínt a próbáknak.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/hegedus-a-hazteton

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház