Tárlatvezetések a Várfok Galériában

Szeretettel várunk mindenkit 2022. december 17-én, 15 órától a Várfok Galériában aktuális kiállításainkon megrendezésre kerülő tárlatvezetésünkre. Az esemény keretében Kazi Roland személyesen mutatja be Oksági modellek című kiállítását, keserű Károly Keserü munkáiról pedig Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője mesél majd.

Az esemény magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges, a részvétel ingyenes.

Időpont: 2022. december 17., szombat, 15:00

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

Színes pöttyök forgataga, grafitvonalak sűrű hálózata, tarka négyzetszekvenciák és végtelen cérnaszál-rendszerek fogadják a látogatót Keserü Károly kiállításába lépve. Keserü művészete évtizedek óta a legegyszerűbb kép elemekből építkezik: a körből és a négyzetből. Gyökerei a 20. század absztrakt geometrikus törekvésein túl a különböző kultúrák népművészetén és rituális díszítésein át az ősidőkig vezetnek vissza. Ősi barlangrajzok, navahó homokfestmények, ókori görög vázák, bizánci mozaikok, buddhista mandalák, hindu és mohamedán minták, keresztszemes hímzés, skót szőttesek, zászlók, Malevics, Josef Albers, Mondrian – csak hogy néhányat említsünk Keserü Károly inspirációi közül.

Keserü Károly (1962 Budapest) 1987-ben emigrált Ausztráliába. Itt végezte képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne University-n és a Victorian College of the Arts-on. 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, melynek köszönhetően Londonban folytathatta tovább tanulmányait, ahol a Saint Martins College of Arts-on szerezte meg mester diplomáját. Londoni és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti színtérnek és munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

A Várfok Galéria a karika című kiállítással ünnepli Keserü Károly hatvanadik születésnapját. A kiállítás mérföldkőnek is tekinthető: a pontosan harminc éve pályán lévő alkotó nevét mostantól „keserű Károly Keserü”-nek írja. A bemutatásra kerülő anyagban a 20. századi izmusokat újragondoló alkotásokon túl, a közönség a Magyarországon még kevésbé ismert, úgymond „négyzetes” oldalát is megismerheti a művésznek és a festmények mellett most is helyet kapnak a spontánabb és egészen intim papírmunkái.

Színek és formák játékos zenéje, mértani rendben megbúvó derű, önfeledtség és végtelen kreativitás, ez Keserü Károly kiállítása.

Kazi Roland (1987, Kiskunhalas) médiaművész 2014-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, a Várfok Galéria művészkörének egyik legfiatalabb tagja.

Sokrétű művészetében az emberi létezés alapkérdéseit vizsgálja, és azokra keresi a választ mozgó installációk, objektek, videók és fotók segítségével.

Az emberiség ösztönös vágya az, hogy megértse a létezését és minél inkább megismerje a körülötte lévő világot. A természeti népek hiedelemvilága, a vallások hitrendszere, a filozófia eszméi vagy a természettudományok elméletei az elmúlt évezredek folyamán számos elképzelést, tételt szültek és vetettek el, miközben maga a művészet is számtalan módon próbálta már formába önteni létünk nagy kérdéseit.

Kazi Rolandot kezdetben szülőföldje hiedelemvilága foglalkoztatta. A helyi közösség babonák által létrehozott saját világát ütköztette a modern kor eszközeivel. Ez a kontraszt a szubjektum és a külvilág között vezette el őt a metafizikai alapfogalmak vizsgálatához. Műveiben olyan témák kerülnek előtérbe, mint a valóságérzékelés, a végtelen, az emlékezés vagy éppen a tér és idő fogalmai.

A mostani tárlaton bemutatásra kerül két olyan műsorozat, melyet a közönség már a Műcsarnokban „Az időtlenség terei” című egyéni kiállításán láthatott. Ezekben a művekben az emberi érzékelés relativitásával, a különböző nézőpontok egyidejű létezésével kerülhetünk szemtől szembe.

Legújabb művén, az Ütközések című mozgó objektjén és az erről készült fotósorozaton Kazi az ok-okozat viszonyrendszerét és a véletlen kérdését járja körül. Az ütköző karok hatást fejtenek ki egymásra, randomnak tűnő találkozásukból egy rendszerszerű, ritmizált egység születik. Van-e véletlen, létezik-e szabad akarat, vagy már minden eleve eldöntetett? Kazi Roland kiállítása ezeket a filozófiai kérdéseket állítja fókuszba művészet és tudomány metszetében.

Forrás: Várfok Galéria