Íme a karácsonyi időszak legkülönlegesebb gyerekkönyvei

Év végén megnövekszik az érdeklődés a gyerekkönyvek iránt, a Bookline ötven legkeresettebb címe között kilenc mesével találkozhatunk. De vajon melyek azok kötetek, amik valamiért kiemelkednek a többi közül? A Bookline Kids szakmai és gyerekzsűrijének három karácsonyi és három egész évben aktuális kötetre esett a választása.

A Bookline Kids zsűrije elé idén több kiemelkedő karácsonyi alkotás is került, mindegyik egyedi hangvétellel, különleges módon szólt a gyerekek által legjobban várt időszakról. Az egyik ilyen kötet Takács Viktória Karácsonyi mese című története, ami a zsűri egyik kedvence lett, tehát olyan alkotásként értékelték, amely még a Bookline Kids programjába bekerült könyvek között is kiemelkedik.

A kötetben megelevenednek az adventi és karácsonyi ünnepkör régi magyar hagyományai épp úgy, mint napjaink szokásai, mindezt a főszereplő Soma szemszögéből ismerhetik meg a legkisebbek. „Nagyon sok különleges magyar hagyományunk van. Mitől is szép ez az ünnep? Milyen jelentése van az egyes történéseknek? Soma történetében sokféle szokással találkozhatunk, melyek a kisebbek minden kérdésére választ adnak.” értékelte a könyvet Mutiér Uszáma tanodapedagógus, a program egyik zsűri tagja.

Hasonlóan izgalmas könyv J. Kovács Judit Kerekítő Manó adventi mondókatára is. A Kerekítő könyvcsalád új kötetének alapját az adventi időszak napjai alkotják, ehhez kapcsolódóan tartalmaz mondókákat és ölbeli játékokat, valamint napi érdekességeket. A nagyobbaknak szól a Karácsonynak ünnepe című mesegyűjtemény is, amely huszonnégy új és klasszikus történetet foglal össze, olyan szerzőktől mint például Csukás István, Alan Alexander Milne, Szabó T. Anna vagy épp Somfai Anna.

A Bookline Kids decemberi könyvajánlójában másik három – nem karácsonyi tematikájú – kötet is bekerült. Kiemelkedő alkotás Hanga és Várkony című ifjúsági regény, szerzője az a Mészöly Ágnes, akit a mai magyar gyerekirodalom egyik legérzékenyebb írójaként tartanak számon. Történetei a mai gyerekek nyelvén és humorával szólalnak meg olyan magyarországi helyszíneken, amik minden olvasó számára ismerősek lehetnek. Az Év Gyerekkönyve Díjjal is elismert történetfolyam a szerző eddig megjelent történeteit fogja össze egy kötetben, kiegészítve egy újabb kalanddal, amely a Hanga és a lényegrablók címet kapta.

Kedvencként jelölte meg a zsűri Gimesi Dóra Emma csöndje című meséjét is, ami igazi kortárs történet, középpontjában az iskolakezdő Emmával, aki más, mint az osztálytársai. Különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. De az állatok között jól érzi magát. Emma gyakran jár a helyi akváriumba, ahová egy nap egy delfin érkezik, aki hasonló gondokkal küzd, mint ő, végül rá marad az a feladat, hogy meggyőze magát és újdonsült barátját arról, hogy társaságban jó lenni.

A zsűri kiemelte Timothy Knapman a Mesélő folyók című ismeretterjesztő írását, amiben a szerző a Nílust, az Amazonast, a Rajnát, a Mississippit, valamint a Jangcét mutatja be, olvasás közben azonban nemcsak az öt legendás vizet ismerhetik meg az olvasók, de az általuk érintettet tájakat, sőt a róluk szóló mítoszokat, történeteket is.

Ez volt a Bookline Kids idei utolsó könyvajánlója. A program és a 11 fős zsűri idén több mint 60 könyvet emelt ki a fősodorból, és járult hozzá ahhoz, hogy a szülők könnyebben megtalálhassák az esti olvasások kedvencét. De jövőre sem maradunk mankó nélkül, a program jövőre is folytatódik, és alig várjuk az izgalmasabbnál izgalmasabb gyerekkönyv-újdonságokat!

Forrás: Libri Bookline

,