Budapesti nosztalgiautazásra hívja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum

Mozgó Múzeum címmel különleges múzeumpedagógiai élményutazásra várja az érdeklődőket decemberben és januárban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A résztvevők egy retro Ikarus 66-os buszon járhatják be Budapest belvárosának különleges helyszíneit, miközben megismerhetik a jármű korának világát.

Dr. Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójaFotó forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Új programmal várja az érdeklődőket a téli időszakban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A Mozgó Múzeum elnevezésű nosztalgiautazás során az érdeklődők az intézmény 1970-es évekből származó Ikarus 66-os buszán járhatják be a főváros legszebb helyeit, eközben pedig zenék és ismeretterjesztő anyagok segítségével tudhatnak meg többet a járművel kapcsolatos tényekről, adatokról, érdekességekről, illetve a korszak világáról. A busz a programra egyedi díszkivilágítást is kap.

Fotó forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Az 1960-as években a fővárosi tömegközlekedés súlyos kapacitáshiánnyal küzdött, erre a problémára született válaszként az Ikarus 66-os széria, amelyet városi-elővárosi közlekedésre fejlesztettek ki. Az autóbusz a „faros” becenevet kapta, mely elnevezést valószínűleg a jármű jellegzetes farmotoros elrendezése ihlette. A Közlekedési Múzeum Ikarus 66-osa az utolsó tíz legyártott példány egyike volt, 1973-ban helyezték üzembe és egészen 1983-ig közlekedett, ezután egy méhész használta. Az intézmény 2016-ban vásárolta meg az autóbuszt, amely aprólékos és hiteles restaurálása után visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, illetve az oldtimer minősítést is megkapta. 

Fotó forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A múzeumpedagógiai élményutazás először december 17-én 18:30-kor, majd legközelebb december 28-án, 29-én és 30-án, illetve januárban minden szombaton és vasárnap indul, naponta három alkalommal, 16:00-kor, 17:15-kor és 18:30-kor. A nosztalgiabusz a Hősök teréről, a Műcsarnok főbejárata elől indul és ugyanoda érkezik vissza, a főváros kedvelt részeinek érintésével. A busz indulási és érkezési pontja azonos, csak itt lehet fel-, és leszállni. A program forgalomtól függően körülbelül 50 perc hosszú.

Fotó forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Múzeum a program keretében egy napra vendégül látja a Rétközberencsi Mesevár Óvoda gyermekeit és dolgozóit. A szabolcsi település óvodájának gyermekeit saját Ikarus buszukon tervezik a fővárosba szállítani, ahol a múzeumpedagógiai foglalkozáson túl egyéb élményekkel és programokkal is készülnek számukra. 

A múzeumpedagógiai utazásokra a jármű befogadóképességének megfelelően korlátozott számban érhetőek el jegyek. Ezek elővételben, online a jegy.kozlekedesimuzeum.hu oldalon vásárolhatóak meg. A programról további információk elérhetőek a mozgomuzeum.hu oldalon.

Amennyiben a jegyvásárlók létszáma indokolja, a Múzeum másik nosztalgiabuszt, egy Ikarus 311-est indít a megjelölt időpontban a múzeumpedagógiai élményutazáson.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum