Mágikus mese a Millenárison – Recirquel: Kristály

Szerző: Marity Mira, fotók: ArtNews.hu

„Nől a dér, álom jár, hó kering az ág közt.”- kicsit mindannyian ezt a delejes csodavilágot keressük ilyenkor, az ünnep felé közeledve. Talán ez az a hónap, amikor leginkább szabadjára engedjük gyermeki énünket, és vágyakozunk rég letűnt karácsonyok, jégcsipkék és zúzmarák, Hókirálynők és Narniák varázslatos hangulatára. És mindezt meg is találjuk a Millenáris üvegcsarnokában, a Recirquel: Kristály című téli meséjében.

Formabontó és bámulatos

A produkciónak ez az ötödik évada, de az új helyszín és a felújított verzió izgalmas és egyedi impressziókat tartogat. A Vági Bence művészeti vezető által megálmodott performansz Hólandiába kalauzolja a nézőket – akik nem passzív szemlélői a mesének, hanem interaktív résztvevői a történetnek. A Kristály birodalom királynője (Horányi Juli) csalódik az emberekben, ezért dermesztő faggyal sújtja a világot. A szereplőknek a Manó (Egyed Brigitta) közreműködésével, és a közönség segítségével kell megtalálniuk mindazokat a pozitív érzelmeket, Fényt, Melegséget és Szeretetet, ami feloldja a jégbe fagyott világot és az úrnő szívét. Mi más lehetne az ünnep valódi üzenete, mint ennek a bámulatosan megkoreografált téli mesének az allegóriája?  

Jóval több, mint egy cirkusz

A Recirquel itthon a legismertebb kortárs cirkuszi társulat, melynek művészei a világ legnívósabb porondjain is megállnák a helyüket. A Kristály összképe, hangulata és színvonala a híres Cirque du Soleil előadásait idézik fel. A produkció komplex élményt nyújt, és az előadóművészet minden szegmensében szórakoztatnak. A kevert műfajnak köszönhetően nincs üresjárat, a mese minden pillanata magával ragad, leköt és elbűvöl. Az akrobaták légies, pillekönnyű táncot járnak a levegőben, fittyet hányva a gravitációnak. A jelmezek káprázatosak (Kasza Emese), fehér tüllök libbennek, ezüstös selymek suhannak a néző szeme előtt. Kecses artisták csüngenek és ereszkednek alá a karikákról, és lábuk a hóba huppan. A klasszikus balett elemeivel megtűzdelt betéttáncokat modernebb formációk váltják fel – a fagykatonák hiphop tánca talán az darab egyik legimpozánsabb jelenete, főként azért, mert a ’God rest ye merry gentlemen’ egyik újkori feldolgozására táncolnak. Van itt minden, ami kellőképpen ünnepi hangulatba hozza a nézőt: ismert karácsonyi melódiák, mesebeli zúzmarás téli képek, történetmesélés erkölcsi tanulsággal és happy end-del, és az elmaradhatatlan hóesés, ami felteszi a kivételes produkció látványvilágára a koronát. Egyszóval aki idén lemaradt a Diótörőről, annak nem érdemes keseregnie. A Recirquel téli újcirkuszmeséje bőven kompenzálja azokat, akik unikális élményre vágynak az adventi hetekben.

A Kristály című produkció a Müpa Sátorból költözött a Millenárisra, és ezzel egy sokkal nagyobb, különlegesebb és testhezállóbb térben képes szórakoztatni az ünnepi atmoszférára vágyó közönséget. Amíg az angyal díszíti a karácsonyfát, érdemes elmenni a gyerekekkel erre a lélegzetelállítóan csodálatos előadásra, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt. A darabot január 15-ig játsszák, és ajánlott mielőbb lecsapni a jegyekre, mert már csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

https://www.mupa.hu/programok/kristaly/